Discursurile de la Consiliul Naţional al PNL: Ameninţările din spatele vorbelor frumoase

23 Mai 2015
Discursurile de la Consiliul Naţional al PNL: Ameninţările din spatele vorbelor frumoase
În ultima vreme, în presă, au tot apărut comentarii despre iminenta mazilire a foştilor lideri pedelişti, deveniţi liberali, de către adevăraţii liberali. Totul ar fi început prin scurgerea în presă a stenogramelor unei şedinţe a liberalilor la Bistriţa din care reieşea că foştii pedelişti pot fi aruncaţi oricând ca o măsea stricată, continuând cu apariţia numelui lui Vasile Blaga în dosarul ginerelui său, Andrei Rudeanu, acuzat de evaziune fiscală.

În acest context, discursul Alinei Gorghiu şi al lui Vasile Blaga, de astăzi, de la Consiliul Naţional, puse faţă în faţă, pot fi citite într-o altă notă.

”Ştiu că nu vom face de multe ori greşeala de a ne raporta dual la noul Partid Naţional Liberal. Începînd de anul trecut suntem împreună şi suntem un singur partid: marele şi noul Partid Naţional Liberal. Cine nu va putea să se adapteze la această nouă realitate va fi în mod natural respins la margine de acest nou organism, care funcţioneaza din ce în ce mai bine”, le-a transmis Gorghiu, conform mediafax.ro, delegaţilor la Consiliul Naţional al partidului.

“Respingere naturală” ar putea însemna şi apariţia unor dosare de corupţie, mai ales că „marele şi noul PNL” tocmai a aprobat azi criteriile de integritate ce vor duce la marginalizarea liberalilor urmăriţi penal şi excluderea celor condamnaţi definitiv pentru corupţie. Ori, Vasile Blaga, din cauza dosarului ginerelui său, Andrei Rudeanu, stă cu sabia lui Damocles deasupra capului.

Din acest punct de vedere, fragmente din discursul lui Blaga pot fi luate ca un mesaj- avertisment pentru “adevăraţii liberali”, care ar încerca să-i elimine din joc pe foştii pedelişti, în perspectiva întocmirii listelor de candidaturi pentru alegerile de la anul, şi de ce nu, de la masa guvernării, dacă moţiunea de cenzură anunţată pentru 5 iunie va avea succes.

“Şi nu pot să vă cer dumneavoastră decât să lăsaţi orgoliile deoparte şi să construiţi marea familie a noului PNL, pe statut şi pe protocolul înregistrat la tribunal. Unde e lege, nu e tocmeală! Şi asta în toate organizaţiile noastre (..) am pornit un mare proiect şi nu mai există cale de întors, indiferent de orgoliile unora sau ale altora. Nu mai există foşti pedelişti şi foşti liberali, ci suntem cu toţii colegi în noul PNL! Niciunul dintre cei care au pornit la drum în această construcţie nu este mai presus sau mai prejos faţă de celălalt. Niciunul nu deţine monopolul moralităţii şi integrităţii în detrimentul celuilalt. (…)
Cine crede că poate juca personal în detrimentul celorlalţi şi că interesele lui sunt mai presus decât interesul general al reuşitei proiectelor comune ale PNL va sfârşi în irelevanţă şi ratare politică”, a spus Vasile Blaga azi la Consiliul Naţional.

Pe de altă parte, din perspectiva aceloraşi alegeri, discursurile celor doi lideri PNL pot fi semnalul unei bătălii pe viaţă şi pe moarte între vechii pedelişti şi adevăraţii liberali pentru câştigarea supremaţiei în partid. Mai ales că, potrivit protocolului de fuziune PNL-PDL, de la 1 ianuarie 2017 vor avea loc alegeri interne în PNL, în urma cărora va fi stabilită o nouă ierarhie în partid.
 

Alte stiri din Politic

Ultima oră