Cronică de Cotroceni. "Să trăți bine!" - varianta culinară. Ucrainienii: așa arată masa unui român?

27 Mai 2015
Cronică de Cotroceni.
Amanunt picant dar in realitate cu valoare de simbol pentru atributele puterii ,aici, in Est de Europa:masa pe care Basescu a luat-o cu o delegatie din Ucraina la inaugurarea unui punct de frontiera la Sighet

. In Cronica de Cotroceni, Adriana Saftoiu relateaza ca pe 15 ianuarie 2007, Romania si Ucraina au inaugurat un punct de trecere intre cele doua tari. Erau zilele scandalului provocat de biletelul roz, scandal prin care Basescu intentiona sa demonstreze ca Tariceanu se amesteca in treburile justitiei. Dupa inaugurare, cele doua delegatii se aseaza la masa.

Relateaza purtatoarea de cuvant:
“Dupa aperitivele care inecau orice pofta pentru alte delicii-nu vazusem atata carne la un loc in toata viata mea:de la carnati la piftie,trecand prin nu stiu cate feluri de slanina, de la simpla pana la afumata sau tavalita in boia, jumari si sunci filiate la milimetru,chiftelute dolofane, muraturi care insoteau tavi generoase cu sorici calzi si urechi rozalii, de rontait langa caltabosi durduluii-a urmat o defilare de platouri.
Ciorba sarmale,apoi purcelusi de lapte asezonati cu tot felul de mere si portocale,pastrav,pui si curcan, fiecare fel servit cu cartofi,de la salata de cartofi cu ceapa si boia dulce la cartofi prajiti,piure sau copti cu unt la cuptor.

Toate bucatele se serveau cu paine pufoasa de casa si mamaliga aburinda.La final, cafea si o risipa de prajituri si cozonaci.Acel ospat s-a terminat intr-o mirare generala, partea ucrainiana mai relaxata, intreband daca asa arata masa unui roman; noi,stingheriti,pentru ca ospitalitatea alunecase spre pantraguelic.”

Probabil ca ,la final, participantii au inteles mai in profunzime sensul sloganului electoral al lui Basescu: Sa traiti bine! 

Alte stiri din Politic

Ultima oră