Criza din Ucraina, una din noutăţile Strategiei Naţionale de Apărare

08 Iun 2015
Criza din Ucraina, una din noutăţile Strategiei Naţionale de Apărare
După consultările cu partidele parlamentare din această seară de la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis a dat un comunicat de presă în care arată că, în cadrul discuţiilor, a prezentat principalele elemente de noutate ale Strategiei Naţionale de Apărare ce va fi discutată mâine în CSAT. 

Documentul vorbeşte despre "contextul evoluţiilor din regiune", ceea ce trimite la criza de Ucraina si efectele ei. "Noutatea Strategiei este dată de contextul evoluțiilor din regiune, dimensiunea de prevenire, conceptul de securitate națională extinsă, efortul comun al instituțiilor responsabile și definirea intereselor și obiectivelor naționale de securitate într-o manieră care ține cont de așteptările cetățenilor și societății.

Totodată, în cadrul consultărilor cu reprezentanţii partidelor politice,  Klaus Iohannis a subliniat obligaţia consolidării credibilităţii strategice a României, atât la nivel intern, cât mai ales la nivel extern, date fiind noile provocări şi riscuri de securitate de la nivel regional şi internaţional", se arată în comunicatul Preşedinţiei.

Procesul de consultări pentru elaborarea noii Strategii Naţionale de Apărare a demarat încă din luna februarie a acestui an şi a inclus discuţii şi dezbateri cu reprezentanţi ai Parlamentului României, ai societăţii civile şi mediului universitar.

Administraţia Prezidenţială aminteşte că, în conformitate cu prevederile Constituţiei şi Legii 473 din 2004 privind planificarea apărării, Preşedintele României, în cel mult şase luni de la depunerea jurământului, prezintă Parlamentului, spre dezbatere şi adoptare, Strategia Naţională de Apărare a Ţării, document fundamental de planificare a apărării la nivel naţional. Procesul de consultări pentru elaborarea noii Strategii Naţionale de Apărare a demarat încă din luna februarie a acestui an şi a inclus discuţii şi dezbateri cu reprezentanţi ai Parlamentului României, ai societăţii civile şi mediului universitar. 

Alte stiri din Politic

Ultima oră