Băsescu şi-a pus cazierul pe Facebook. Ce scrie în el

02 Noi 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Băsescu şi-a pus cazierul pe Facebook. Ce scrie în el

"Văd că mulţi propagandişti mincinoşi mă includ în categoria “politicienilor penali”. Îi dezamăgesc, prezentându-le adeverinţa cazier, din data de 1 noiembrie 2016, din care rezultă: că nu am nicio condamnare şi nu am calitate de inculpat în niciun dosar. Vă rog, nu confundaţi hărţuiala publică la adresa mea cu realitatea juridică", a scris Băsescu, pe Facebook, unde a postat şi o copie a certificatului de cazier .

Ulterior, el a explicat pe larg, la TVR, de ce şi-a pus cazierul pe Facebook. "De ce mi-a pus cazierul pe site ? Îmi trebuia oricum pentru dosarul de cetățenie a Republicii Moldova, l-am scos astăzi. Și mă uitam pe Euractiv. Nici mai mult nici mai puțin mă trece pe lista penalilor. (...) Nu sunt urmărit penal (...) Deci, nu am un proces penal. Ce înseamnă cazierul ? În cazier se înscriu două lucruri, dacă ai avut condamnări și aici nu am dubii, că știe orice român că nu am avut, dar și dacă ești inculpat într-un dosar se trece în cazier, că ai calitatea de inculpat. Ori, eu am pus acest cazier ca să arăt propagandei mincinoase că nu am nicăieri calitate de inculpat", a declarat, marţi, liderul PMP la TVR1.

Întrebat dacă pentru el această problemă lămuritoare legată de justiție era importantă, președintele PMP a spus: "Este foarte important pentru mine, ca, de altfel, pentru orice politician".

Din certificatul de cazier se mai poate afla şi că liderul PMP şi-a trecut controversata casă din strada Mihăileanu ca ultimul domicilu. După încheierea mandatului de preşedinte, Băsescu a primit o vilă în Bucureşti, în strada Gogol nr.2, ca reşedinţă de protocol, acordată de Guvern în baza legii privind drepturile foştilor preşedinţi ai României.

Traian Băsescu a luat în primire vila în iunie anul trecut, deşi la vremea respectivă s-a plâns că aceasta nu îndeplineşte condiţiile de reşedinţă pentru un fost preşedinte. Şi anume, nu are spaţiu pentru un cabinet de lucru, în care să lucreze cel puţin cu un secretar şi un consilier,  salon de primire pentru vizitatori, nu are garaj şi nu asigură protecţia fizică şi intimitatea sa şi a familiei, atât în interior, cât şi în curte, în imediata apropiere a vilei fiind un bloc cu patru etaje, ceea ce permite supravegherea cu uşurinţă, din acest bloc, a persoanelor din vilă.

După încheierea mandatului de preşedinte, în decembrie 2014, până la mutarea în vila din Gogol, Băsescu a stat temporar La Vila lac 3 şi la Scroviştea. Între timp, el s-a războit cu Guvernul Ponta, pe care l-a ameninţat cu tribunalul, dar şi cu RAAPPS, pentru că întârziau să-i atribuie o reşedinţă de protocol, împiedicându-l şi pe Klaus Iohannis, proaspăt ales preşedinte, să se mute în vila Lac 3. Băsescu mai putea ocupa Vila Lac 3 doar 60 de zile după încheierea mandatului prezidenţial.

Cât priveşte casa din Mihăileanu pe care Băsescu şi-a atribuit-o când era primar general al Capitalei, procurorii de la Parchetul general au dispus, în mai anul trecut, redeschiderea urmăririi penale faţă de fostul preşedinte pentru abuz în serviciu, uz de fals şi fals în declaraţii. Această măsură a fost confirmată, ulterior, de Judecătoria Sectorului 1, care a motivat, printre altele, că faptele nu s-au prescris.

Alte stiri din Politic

Ultima oră