Adrian Severin revine: Cum şi de ce s-a ajuns la guvernul preşedintelui Iohannis

07 Ian 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Adrian Severin revine: Cum şi de ce s-a ajuns la guvernul preşedintelui Iohannis

Deranjat de atacurile la adresa sa după ce a susţinut ideea loviturii de stat după tragedia de la Colectiv, Adrian Severin a revenit miercuri cu câteva precizări.  "Nu am fost şi nu sunt un admirator al Guvernului Ponta şi al lui Victor Ponta ca persoană. Nu pot să nu observ însă că <populaţia>, <cetăţenii> României nu erau (cel puţin la nivelul unei mase critice) împotriva acestui guvern întrucat în plan imediat nu aveau de ce fi împotrivă", afirmă Adrian Severin, pe Facebook.

El argumentează că iniţial, la demonstraţiile generate de tragedia de la Clubul Colectiv nici nu s-a cerut demisia guvernului şi că această cerere a apărut mai târziu, fără nici o legătură logică cu cele petrecute acolo."Aşadar Guvernul Ponta a căzut fără o criză socială, economică sau politică. În nici o ţară serioasă demonstraţiile acelea nu ar fi dus la căderea guvernului. Prin urmare, guvernul a fost înlăturat in mod artificial, forţat, adică printr-o mişcare / lovitură de forţă. El nu a fost demis prin moţiune de cenzură şi nici schimbat prin alegeri, aşa cum o cer regulile democraţiei.

Partidele au fost forţate să achieseze la acest deznodământ. De către cine? De liderii lor. De ce? Poate pentru că erau şantajaţi de DNA. Poate pentru că au ajuns la o înţelegere secretă cu Johannis. Poate din ambele cauze. Poate din altele", speculează fostul ministru .

În opinia sa, votul Parlamentului nu a legitimat noul Guvern deoarece membrii Legislativului aveau mandat să folosească puterea ce le-a fost încredinţată prin vot pentru a guverna şi nu pentru a o "subcontracta" unora care nu fuseseră aleşi de electorat şi nu răspundeau în faţa lui.

De ce s-a ajuns la acest <guvern personal> al Preşedintelui? Pot numai să presupun. Astăzi ştim însă de ce Carol al II-lea a instituit dictatura regală. A făcut-o pentru a acumula puterea necesară limitarii dorintei oligarhilor naţionali (dintre care şi el făcea parte) de a monopoliza accesul la resursele României, în aşa fel încât să facă posibilă satisfacerea pretenţiilor corporaţiilor străine (în special germane) de a acceda la aceleaşi resurse trecând peste rezistenţa elitelor româneşti, evident <corupte>.

Prin această manevră, Carol a sperat că va putea negocia accesul străinătăţii la amintitele resurse în termeni rezonabili, care să ţină seama şi de interesele capitalului românesc. Pentru protagoniştii europeni ai războiului mondial în curs de a izbucni (în special pt Germania), aceasta nu a fost de ajuns. De aceea Carol a fost în cele din urmă debarcat şi s-a trecut la alte forme de dictatura mai severe dar toate caracterizate de încercarea de a salva ce se mai putea din suveranitatea României. Ca să iasă din încurcătură, românii au trecut prin război, prin teroare, prin tot felul de alte crize şi prin revoluţie. Rămâne de văzut ce va face acum Preşedintele Johannis cu <guvernul său>", conchide Adrian Severin.

În primul interviu acordat după demisie, fostul premier Victor Ponta a afirmat că ştia că "cei care doreau schimbarea Guvernului erau dispuşi şi la figurat, şi la propriu să calce pe cadavre". "Or, eu sunt un om care am fost construit altfel şi nu cred că merită să ţii de o funcţie călcând peste cadavre. Alţii au considerat că merită lucrul ăsta, eu nu. Şi, repet, gândindu-mă şi la cei care au avut încredere, care m-au sprijint, era momentul potrivit", a afirmat Victor Ponta la postul TV Sud.

Alte stiri din Politic

Ultima oră