Adrian Năstase: Aveți grijă! Când băgați fierul de călcat în priză, s-ar putea să vă vorbească Băsescu

17 Ian 2017
Adrian Năstase: Aveți grijă! Când băgați fierul de călcat în priză, s-ar putea să vă vorbească Băsescu

Într-o postare făcută pe blogul său - adriannastase.ro, fostul premier Adrian Năstase comentează, prin prisma dezvăluirilor lui Sebastian Ghiță, despre sistemul care a produs și condamnarea sa.

Adrian Năstase remarcă, ironic, că cel care din punctul său de vedere a creat sistem - Traian Băsescu - încearcă să se delimiteze de acesta, folosind toate canalele de comunicare posibile. În opinia fostului premier, Traian Băsescu a considerat sistemul "moral și legal" atât timp cât l-a folosit în favoarea sa, pentru eliminarea adversarilor politici. 

Redăm integral editorialul publicat de Adrian Năstase pe blogul său.

______________________________

Guralivul Basescu si sistemul pe care l-a creat
Aveti grijă cand băgati fierul de călcat in priză. S-ar putea ca si de la el să vă vorbească Băsescu. Altfel, puteti să-l ascultati, zilnic, in direct sau pe telefon, la toate televiziunile de stiri, explicând cum sistemul  pe care el l-a creat (in principal „banda celor sase”) a functionat moral si legal câtă vreme Basescu dădea ordine  si cum el  – sistemul – s-a dereglat după ce el nu a mai fost presedinte, functionând imoral si ilegal.

Guralivul Băsescu incearcă in felul acesta să rescrie rolul pe care l-a avut in crearea unui sistem abuziv si mafiot. Dar cine oare a adus-o pe Monica Macovei, cine a băut cafele cu Livia Stanciu, cine i-a numit pe Daniel Morar sau pe Laura Codruta Kovesi? Cine l-a folosit, cinic, doi ani, pe Radu Timofte, desi stia că acesta circula cu masină de la SOV? Cine l-a inventat pe generalul Coldea, sugerând că acesta era vinovat de executarea politică a adversarilor politici incomozi, inclusiv a mea?

L-ati ascultat vorbind ieri despre faptul ca ar trebui asigurată impunitate pentru cei care au luat bani in campaniile sale electorale – inclusiv pentru el, bănuiesc – pentru că banii au fost cheltuiti – nu e asa?- pe geci pentru alegători. Dar oare nu el este cel care a ordonat condamnarea mea, prin Livia Stanciu, pentru afise electorale? Că doar nu erau bani de la stat si banii nu i-as fi dus acasă. Nu el a fost cel care considera condamnarea mea ca fiind „emblematică”? Nu el lăuda justitia din România, in diverse MCV-uri, pentru această condamnare? Nu el era cel care scria Parlamentului, in vacanta de vară, cerând sesiune extraordinară pentru ridicarea imunitătii mele parlamentare, pentru afise si pixuri? Acum când el este acuzat că a fost beneficiar al unor finantări electorale ilegale, trebuie schimbate regulile?

Si, in definitiv, hai să nu lăsăm să se răspândescă legenda cu eventuale denunturi făcute de colegii de partid impotriva mea. Adevărul  este că Daniel Morar s-a sesizat „din oficiu” in 4 noiembrie 2005, ca ofrandă pentru ziua de nastere a noului conducător. Echipa de executie era deja pregătită – Papici si Mariana Alexandru si celebra procuroare  Rosu.

La a doua condamnare, pentru că la fond nu exista o pedeapsa pentru o infractiune de coruptie, in recurs, au fost scoase din joc Aida Popa, vicepresedinta Tarcea, precum si sefa sectiei penale, Jijie, prelungindu-se termenele până la numirea de către Băsescu a lui Ionut Matei in calitate de vicepresedinte al ICCJ,  singurii care puteau conduce completul de cinci fiind presedintele si vicepresedintele ICCJ. Ca să se poată indeplini procedura, reprezentantii lui Băsescu de la ICCJ „au ascuns-o” pe Doina Popa, martor in proces, vreo patru termene, până a venit Ionut Matei la conducerea completului. Judecătorul necesar  care a „scos” si o infractiune de coruptie – luare de mită constând in faptul că eu as fi primit ca mita contravaloarea lucrărilor de reparatii la o casa care nu era si nu este a mea ci a lui Paul Opris, lăsată de el mostenire copiilor lui!

De altfel, Băsescu anuntase incă din campania electorală că asa va proceda. Acum mi se transmit mesaje – nu spun din partea cui – ca vinovat pentru condamnările mele ar fi fost generalul Coldea. Nu stiu. Eu cred că el ar fi putut fi doar instrumentul prin care, eventual, se transmiteau sugestii către completele de cinci de la ICCJ. Asa functiona sistemul, aflăm din diverse dezvăluiri recente.

Sebastian Ghită spune că, in formula restransă de „conducere” a sistemului, a fost decisă si condamnarea mea. Oricum, cel care a inventat si a comandat timp de zece ani (2005-2014) acest sistem a fost Băsescu. Acum el si familia lui au intrat in malaxorul pe care el l-a creat si asta nu-i place. Mai important este insă faptul că se dovedeste că „lupta anti-coruptie” a fost in cazurile „emblematice”, mai curând, o murdară reglare de conturi.
 

Alte stiri din Politic

Ultima oră