Valentin Gheorghiu şi Gabriel Croitoru - Integrala Beethoven IV la Sala Radio

11 Iun 2015
Valentin Gheorghiu şi Gabriel Croitoru -  Integrala Beethoven IV la Sala Radio
Cu un an în urmă, la finalul stagiunii precedente, mai exact în 27 iunie 2014, începea la Sala Radio povestea unei serii de patru recitaluri: INTEGRALA BEETHOVEN – sonatele pentru pian şi vioară create de marele compozitor – în interpretarea a doi dintre cei mai mari muzicieni români - pianistul VALENTIN GHEORGHIU şi violonistul GABRIEL CROITORU.

De la evenimentul derulat cu un an în urmă, care puncta de altfel şi inaugurarea noului pian Steinway al Sălii Radio, a trecut un an, deci şi o nouă stagiune, care se apropie acum de final. După cele trei recitaluri susţinute de cei doi artişti pe scena bucureşteană - de fiecare dată cu alte trei sonate dintre cele zece compuse de Beethoven (iunie 2014, februarie şi aprilie 2015) - a sosit momentul ultimului „episod” al acestui frumos „serial” muzical.

Joi, 18 iunie (19.00), la Sala Radio, sunteţi invitaţi la cel de-al patrulea şi ultimul recital al Integralei Beethoven, de această dată alături de cei doi muzicieni fiind prezent pe afişul evenimentului şi unul dintre marii violoncelişti români: MARIN CAZACU.

Recitalul beethovenian vă propune un repertoriu extrem de atractiv: Sonata nr. 9 pentru pian şi vioară – cunoscută sub denumirea de Sonata Kreutzer (după numele lui Rodolphe Kreutzer, considerat cel mai mare violonist al epocii). Notorietatea lucrării a fost sporită de nuvela cu acelaşi nume scrisă de Tolstoi, ce a provocat mari scandaluri în epocă, fiind o relatare a întâmplărilor care determină un bărbat să îşi omoare soţia.

Veţi asculta, de asemenea, şi Trio-ul în si bemol major pentru pian, vioară şi violoncel – supranumit Arhiducele, dedicat Arhiducelui Rudolf de Austria, pianist amator şi elev al lui Beethoven, căruia marele compozitor i-a dedicat nu mai puţin de 14 dintre partiturile ce îi poartă semnătura!
 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră