Spectacole de operă gratis, în direct, în întreaga lume, printr-un site finanţat de UE

09 Mai 2015
Spectacole de operă gratis, în direct, în întreaga lume, printr-un site finanţat de UE
 Un site finanţat de Uniunea Europeană (UE) va difuza în lumea întreagă, în direct şi gratuit, diverse spectacole de operă care sunt prezentate pe scenele unor companii artistice prestigioase, informează rtbf.be.

„The Opera Platform” este rodul unui parteneriat între Opera Europa (organizaţia companiilor şi festivalurilor de operă), canalul Arte şi 15 companii europene de  operă. Wiener Staatsoper (Austria), Nederlandse Opera (Amsterdam), Royal Opera House Covent Garden  (Londra) şi Monnaie figurează printre participanţi, scrie sursa citată.

"La Traviata", opera compusă de Giuseppe Verdi, despre o iubire sortită eşecului, între o curtezană şi un tânăr, a fost difuzată în streaming live, gratuit, de pe scena Teatrului Real din Madrid, vineri, în deschiderea acestui program cultural sprijinit de UE, ce doreşte ca spectacolele de gen să devină mai accesibile publicului mondial.

The Opera Platform (www.theoperaplatform.eu) reprezintă un proiect de trei ani care beneficiază de un buget total de aproape 4 milioane de euro, din care jumătate este asigurat din bugetul cultural al Uniunii Europene.

"The Opera Platform este o platformă online pentru promovarea operei. A fost creată atât pentru cei care iubesc deja opera, cât şi pentru aceia care ar putea fi tentaţi să îi descopere frumuseţea pentru prima dată", se afirmă în comunicatul oficial emis de UE.

Internauţii din lumea întreagă au putut să vizualizeze spectacolul de vineri seară de la Madrid, dar vor vedea şi transmisiuni viitoare ale unor reprezentanţii puse în scenă de 15 companii de operă europene provenind din 12 ţări.

The Opera Platform va avea, în medie, o transmisiune live în fiecare lună, iar acel spectacol va rămâne disponibil pe site spre vizualizare timp de şase luni. Show-urile vor fi însoţite de subtitrări în limbile engleză, franceză, germană, italiană, spaniolă şi poloneză.

Site-ul va oferi internauţilor şi documentare, materiale de arhivă despre operă, dar şi fragmente din multe producţii de operă din diverse ţări din Europa.

În programul viitor se mai află reprezentaţii ale unor opere celebre - "Kullervo", de Jean Sibelius, la Opera Naţională Finlandeză din Helsinki, "Valentina", de Arturs Maskats, la Opera Naţională a Letoniei din Riga, şi "Răpirea din serai", de Wolfgang Amadeus Mozart, la Festivalul Aix-en-Provence din Franţa.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră