Renumitul saxofonist Peter Wertheimer a încetat din viață

07 Ian 2020 | scris de Alex Revenco
Renumitul saxofonist Peter Wertheimer a încetat din viață

Cu adâncă durere, am aflat că unul din cei mai dragi prieteni, un muzician deosebit, un OM în adevăratul sens al cuvântului, cu un suflet de copil și o veselie debordantă, ne-a părăsit luni, in urma unei boli necruțătoare- transmite Anima News.

Peter Wertheimer s-a născut în România, la Satu Mare în 1946, a fost fiul violonistului Andrei Wertheimer. A studiat vioară de la vârsta de cinci ani, iar mai târziu a studiat muzica la școală și la Academia de muzică din București. În tinerețea sa, a fost membru al orchestrei ELECTRECORD și al orchestrei Radiodifuziunii Române.

În 1977, a emigrat în Israel și a locuit mai întâi în Kfar Gabirol și apoi s-a mutat la Tel Aviv. Fiind un saxofonist exceptional, a făcut și o mulțime de variante si aranjamente muzicale: pop, jazz și muzică clasică. Peter i-a acompaniat pe cei mai mari cântăreți israelieni: Arik Einstein, Shalom Hanoch, Dudu Fisher, Ofra Haza, Ilanit, Dori Ben-Zeev, Yizhar Cohen, Arik Lavie, grupul Gevatron și mulți artiști de jazz. De asemenea, el a apărut ca solist cu Orchestra Filarmonică din Israel, și a compus printre altele, variații de jazz pentru lucrări de Johann Sebastian Bach.

El a apărut ca actor în filmele israeliene “Comercianții de gumă” și “Împrumută-mi pe soția ta”. În ultimii ani, Wertheimer a apărut cu trupa Gevatron. În 1996, compozitorul și dirijorul Rafi Kadishzon a compus o piesă muzicală numită “Concertul pentru PETER și orchestră”, iar în 2007 Israel Camerata Jerusalem a ținut un concert în onoarea lui, cand a implinit 60 de ani.

Peter a lăsat in urma sa pe partenera lui de viață, Miri,pe sora lui care l-a adorat, Eva, doi copii Alon și Shirley, și o multime de prieteni care l-au iubit și au fost iubiți de el.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră