Orga răsună din nou la Castelul Peleş

02 Iun 2015
Orga răsună din nou la Castelul Peleş
Orga din sala de muzica a Castelului Peles de la Sinaia a fost reconditionata, astfel ca sambata, 6 iunie, cu incepere de la ora 16:00, se va da startul primului Festival de Orga. Soprana Veronica Anusca, violonistul Ladislau Csendes si organistii Mihai Murariu si Remus Henning vor sustine recitaluri inedite la sfarsitul acestei saptamani.

“Orga Castelului Peleș a fost construită in anul 1904 de firma Rieger (Jägerndorf) ca op. 1000. Deja numărul acestei lucrări atestă importanta instrumentului regal. Este vorba de un instrument cu o dispozitie romantică, registrele fiind dispuse pe două manuale si pedalier. Acest instrument este înzestrat cu o tractură pneumatică, tubulatura se afla intr-un dulap cu jalouzii. Instrumentul se află intr-o nisă intre două incăperi si poate fi cântat din două console. În arhive există câteva poze cu regina Elisabeta la orgă si George Enescu la vioară. Regina Elisabeta a României, Carmen Sylva, a fost cea care a trezit interesul tânărului muzician pentru orgă. Regina Elisabeta a primit la vârsta de 12 ani lectii de orgă de la organistul, pianistul si compozitorul Sigismund Neukomm, când acesta se afla ca oaspete in castelul Monrepos la Neuwied”, se arata intr-un comunicat al Primariei Sinaia.

În interpretarea violonistului Ladislau Csendes și a organistului Remus Henning veți putea asculta muzică veche transilvăneană, precum și opusuri de: Joseph Soulzer, Charles Bohm, Gaty Zoltan, J.S.Bach și Benedetto Marcelo. 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră