Nume mari ale muzicii clasice încheie Festivalul George Enescu

20 Sep 2015
Nume mari ale muzicii clasice încheie Festivalul George Enescu
Nume mari ale muzicii clasice vor încheia duminică Festivalul Internaţional “George Enescu”, de la Bucureşti.

La Ateneul Român a fost programat de la 16:30 recitalul pianistului german Christian Zaccharias, cu pagini romantice de Johannes Brahms, Robert Schumann şi Franz Schubert, iar la Sala Mare a Palatului, ultimul concert al Festivalului este încredinţat de la 19:30 Orchestrei Regale din Amsterdam, Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, relatează RRA.

Violonistul român Liviu Prunaru este concert-maistrul acestui ansamblu, cotat în topul celor mai bune orchestre ale lumii.

”Răspunderea este oricum pentru că de fiecare dată când venim, şi mai ales în România, colegii mei chiar îmi povestesc despre public, vorbeam chiar despre concertele de la Bucureşti şi abia aşteaptă să se întoarcă de fiecare dată.

Contează că este la Bucureşti, că este în Festivalul Enescu şi că este la mine acasă. Asta este cel mai important. Aţi văzut pe scenă cum se bucură când publicul îmi aude numele şi, normal, sunt singurul român din această orchestră.

Sunt deja 9 ani de când sunt cu orchestra din Amsterdam, intru în al zecelea an şi, vă spun, de fiecare dată când intru la repetiţii sau în concert mă minunez de cât de frumos pot să cânte aceşti oameni”, a afirmat Liviu Prunaru.

În ciclul Mari orchestre ale lumii, Royal Concertgebouw, dirijată de Andris Nelsons, va susține un program care cuprinde: Simfonia nr. 2 în Re Major, op. 73 de Johannes Brahms ; Rapsodia nr. 2 în Re Major op. 11 nr. 2 de George Enescu și "Daphnis și Chloé" Suita nr. 2 de Maurice Ravel.

Potrivit site-ului Festivalului Enescu, Orchestra Regală Concertgebouw este cotată drept una dintre cele mai bune orchestre din lume. Criticii i-au lăudat dintotdeauna sunetul unic: secțiunea de corzi a orchestrei este "catifelată", sunetul instrumentelor de suflat din alamă e "de aur", al celor din lemn "deosebit de personal", iar instrumentele de percuție au o reputație internațională. Criticii de specialitate menționează și "acustica excepțională" a sălii Concertgebouw, proiectată de arhitectul A.L. van Gendt.

Un alt atu al Orchestrei Regale îl reprezintă influența, amprenta dirijorilor. În cei 125 de ani ai existenței sale, Orchestra Regală Concertgebouw a avut doar șase dirijori. Și, nu în ultimul rând, ea strălucește și prin cei 120 de instrumentiști, care provin din peste 20 de țări. În ciuda dimensiunii, orchestra funcționează ca una camerală atunci când vine vorba de sensibilitatea cu care membrii săi se ascultă și lucrează împreună. Un lucru care implică înalte abilități individuale și încredere reciprocă.

Între timp, pe scena Operei Naţionale Bucureşti, de la 18:30 va fi prezentată opera "Oedipe" de George Enescu cu baritonul italian Davide Damiani în rolul titular.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră