Katatonia revine cu un show aniversar la Râșnov!

20 Mai 2019 | scris de Alex Revenco
Katatonia revine cu un show aniversar la Râșnov!

Unul dintre cele mai cunoscute nume ale industriei muzicale internaționale, Katatonia va sărbători 10 ani de la lansarea albumului „Night Is The New Day”, pe scena de la poalele Cetății Râșnov, alături de fanii festivalului. Această aniversare specială este marcată de publicarea unei ediții deluxe a acestui album de referință, disponibilă din 17 mai 2019.

Ediția aniversară a albumului „Night Is The New Day” va include o versiune nouă pentru coperta albumului, realizată de unul dintre cei mai vechi colaboratori ai Katatonia – graficianul Travis Smith. De asemenea, materialul include un interviu oferit de Anders Nyström și Jonas Renske cunoscutului jurnalist Dom Lawson și multe alte surprize. Atât lucrarea originală, cât și ediția aniversară a albumului „Night Is The New Day” s-a bucurat de recenzii deosebit de bune venite din partea criticii de specialitate:

„Cu o abordare cu adevărat unică asupra genului metal, Katatonia a adus la lumină o capodoperă”, Guitarist magazine.

„Cu «Night Is The New Day», Katatonia au dovedit atingerea unui nivel remarcabil de rigurozitate muzicală, acompaniată de curaj artistic și de o înțelegere mult mai profundă a posibilităților oferite de genurile abordate”, Prog Magazine

„«Night Is The New Day» este un tur de forță «metal» aproape fără cusur”, Power Play Magazine

Povestea Katatonia începe în 1991, în Stockholm, Suedia, când Anders Nyström („Blakkheim”) și Jonas Renkse („Lord Seth”) și-au reunit forțele pentru a explora posibilitățile nelimitate oferite de genurile doom și death metal. De peste un sfert de secol, piesele Katatonia au dat voce într-un mod unic suferințelor, lacrimilor și sfâșierilor trăite de muritori, aducând o melancolică alinare sufletelor chinuite. 

Formația a atras rapid aprecierea scenei underground încă de la primul album, „Dance Of December Souls” (1993) considerat un clasic al genului doom metal. În scurt timp, și-a construit un adevărat renume pe scena internațională, purtându-și fanii, de-a lungul carierei, de la atmosfera întunecată și sunetul melancolic, adeseori dur, al primelor albume, la un note mai soft, accesibile unui public mai larg.

Cu un sound ce era în egală măsură familiar și fresh, datorită abordărilor creative aduse de fondatori genurilor sub semnul cărora grupul a luat ființă, Katatonia a evoluat permanent de la sunetul tradițional al doom metal-ului către teritorii muzicale neexplorate. Albumul „Brave Murder Day” (1996, marcat de pasajele vocale dure ale lui Mikael Akerfeldt - Opeth) reprezintă punctul de turnură al acestui traseu, care a continuat cu explorarea colțurilor celor mai întunecate ale metal-ului, însumate în „Discouraged Ones” (1998) și s-a îndreptat către experimentarea potențialului oferit de rock-ul progresiv și de alte elemente muzicale non-metal.   

Cu „Tonight’s Decision” (1999) și „Last Fair Deal Gone Down” (2001), Katatonia și-a uimit fanii prin ingeniozitatea pasajelor muzicale, întregite de un dinamism emoțional devastator, care a permis rădăcinilor doom metal ale trupei să fie îmbogățite de diversitatea texturilor și abordărilor oferite de alte genuri muzicale. Întrețesute într-un sound ce a evoluat și continuat mereu să surprindă, cavalerii tristeții au inclus noi și noi elemente în lucrările lor, intensul amalgam emoțional culminând cu „Night Is The New Day”, album apărut în 2009 și larg acceptat drept capodoperă. Reconstrucția și reinterpretarea cu succes a rădăcilor metal, îmbogățite de influențele stilistice oferite de alte zone muzicale, a continuat cu „Dead End Kings” (2012), fiind întregit de „Dethroned & Uncrowned” (2013) și de „The Fall Of Hearts” (2016), cel de-al 10-lea album al Katatonia, considerat drept unul dintre cele mai puternice și profunde materiale ale trupei.  

„Este mereu un chin, o luptă și o plăcere să compui muzică, mai ales atunci când îți impui cu strictețe standarde înalte și urmezi un drum nou pentru a vedea unde poți ajunge cu creativitatea și cu muzica ta. Unul dintre scopurile noastre, cu fiecare piesă compusă, este acela de a ne elibera de orice normă care există acolo, de a o depăși chiar și puțin”, mărturisește Nyström.

Trecerea timpului așterne peste noi umbre tot mai lungi, gândurile întunecate își fac loc tot mai adânc în mintea noastră, iar sunetul tânguitor al melancoliei rămâne mereu în apropierea urechilor noastre, chiar și în momentele cele mai fericite. Cu toate că nu există vreun răspuns referitor la sensul scurtei existențe umane, muzica va rămâne întotdeauna un companion de nădejde prin drumul nostru efemer prin nesiguranță și temeri.

Pe acest răspuns muzical, Katatonia (Suedia) îl va aduce pe scena de la poalele Cetății Râșnov, alături de: Onslaught (Marea Britanie), Accept (Germania), Crystal Lake (Japonia), Sworn Enemy (SUA), Soilwork (Suedia), Dimmu Borgir (Norvegia), Bloodbath (Suedia), Clawfinger (Suedia), 1349 (Norvegia), Mortem (Norvegia), Bölzer (Elveția), Mgła (Polonia), Candlemass (Suedia), Paradise Lost (Marea Britanie), Hypocrisy (Suedia), Asphyx (Finlanda), Unearth (SUA), Adept (Suedia), Schammasch (Elveția), Ektomorf (Ungaria) și de Korpiklaani (Finlanda), Omega Diatribe (Ungaria) și Archaic (Ungaria). Noi nume de pe scena muzicală internațională vor fi anunțate în curând.

Abonamentele pentru ediția 2019 s-au pus în vânzare în rețeaua iaBilet și pe www.iabilet.ro. Perioadele de vânzare a abonamentelor la REF 2019 sunt: Pre-sale : include 1.000 de abonamente cu prețul de 360 lei/ buc., valabil până la epuizare, dar nu mai târziu de 16 iunie 2019. După data de 16 iunie 2019 și în timpul festivalului abonamentele vor costa 390 lei/ buc.

Pentru Rockstadt Extreme Fest 2019 vor fi disponibile și bilete pe zi, care vor fi puse în vânzare aproximativ cu 1 lună înainte de începerea festivalului la pretul de 220 lei. Mai multe detalii despre acestea vor putea fi oferite în la acel moment. Copiii cu vârste de până la 12 ani vor avea acces gratuit în interiorul festivalului dacă vor fi însoțiți de un părinte sau tutore legal cu abonament sau bilet valid.

Cea de-a șaptea ediție a Rockstadt Extreme Fest, unul din cele mai importante evenimente metal din Europa de Sud Est si cel mai cunoscut festival de metal din Romania, va avea loc la poalele Cetății Râșnov - terenul de Biatlon, între 1 și 4 august.

Alte stiri din Muzica

Ultima oră