De ziua Madrigalului, concert extraordinar la Ateneul Român

20 Feb 2019 | scris de A.V.
De ziua Madrigalului, concert extraordinar la Ateneul Român Galerie foto (5)

Duminică, 3 martie, de la ora 18:00, Ateneul Român va găzdui Gala aniversară Madrigal – Cantus Mundi, care marchează 94 de ani de la nașterea dirijorului Marin Constantin, 56 de ani de activitate neîntreruptă a corului și 5 ani de când Programul Național Cantus Mundi a fost instituționalizat.

Evenimentul cuprinde tradiționalul concert al Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” și decernarea, în premieră, a „Premiilor Marin Constantin”, distincție omagială creată în memoria maestrului care a fondat renumitul ansamblu coral în anul 1963.

Biletele pentru eveniment sunt puse în vânzare în rețeaua bilete.ro.

„«Premiile Marin Constantin» sunt o acțiune firească, un semn de recunoaștere a meritelor celor care contribuie activ la dezvoltarea continuă a moștenirii lăsate de  acest muzician vizionar. Vorbim despre un mare lider cultural care a transformat un substantiv comun într-unul propriu, care a transformat un produs cultural într-un brand de țară și care a înțeles că cea mai importantă resursă a societății sunt copiii pe care îi creștem și educăm, prin cultură.”, a declarat Emil Pantelimon, managerul Corului Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin”.

Gala aniversară Madrigal – Cantus Mundi este dedicată maestrului Marin Constantin, onorând valoroasa moștenire lăsată de acesta României – prestigiosul Cor Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

„Gala aniversară Madrigal – Cantus Mundi reprezintă o frumoasă evocare a personalității artistice a maestrului nostru drag, Marin Constantin, fondatorul și dirijorul Corului Madrigal, dar și o celebrare a evoluției impresionante pe care o are Programul Național Cantus Mundi. Cu această ocazie, propunem un format aparte, alături de copii din corurile Cantus Mundi, un concert în cadrul căruia sonoritățile dragi maestrului nostru se întrepătrund într-un act artistic armonios cu muzicalitatea modernă pe care am dezvoltat-o cu un cor tânăr”, a spus Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

În cadrul evenimentului va avea loc și lansarea oficială a noilor vestimentații ale Corului Madrigal, realizate de scenografa Elena Gheorghe și inspirate din istoria ultimilor 100 de ani ai României.

Corul Madrigal este emblematic nu doar prin sonoriatatea unică, ci și prin maniera viuzuală în care ansamblul se prezintă în fața publicului.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” este o emblemă a vieții muzicale românești și universale.

Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4.500 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”.

Este unul dintre etaloanele mondiale ale muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.

În noiembrie 2016, Corul Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost recunoscut oficial ca Ambasador al Libertăţii, Speranţei şi Păcii, primind premiul „Jean Nussbaum and Eleanor Roosevelt” la Palatul Naţiunilor Unite din Geneva, în cadrul Summitului Global de Religie, Pace şi Securitate.

În 2018, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a împlinit 55 de ani de activitate neîntreruptă, devenind astfel unul dintre cele mai longevive ansambluri corale.

Programul Național Cantus Mundi este cel mai mare program de integrare socială prin muzică din România, inițiat de reputatul dirijor Ion Marin și derulat cu sprijinul membrilor Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

După 8 ani de activitate, Programul Național Cantus Mundi a adunat sub umbrela sa peste 1.100 de coruri. 40.000 de copii, alături de dirijorii lor, participă la promovarea cântului coral pe întreg cuprinsul țării, depășind barierele legate de etnie, condiție socială și capacități fizice sau psihice, construind astfel nuclee culturale complexe, atât de necesare pentru revitalizarea societății noastre.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră