Dan Andrei Aldea s-a stins din viață la 69 de ani

19 Ian 2020 | scris de Alex Revenco
Dan Andrei Aldea s-a stins din viață la 69 de ani

Sfinx-ul muzicii românești, inegalabilul și genialul muzician Dan Andrei Aldea s-a stins din viață în noaptea de vineri spre sâmbătă, la reședința sa din satul Fântâna Doamnei, comuna Nicolae Bălcescu, județul Călărași, în urma unui infarct, în timpul somnului.

Interpret, poliinstrumentist -chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuță, chitară bas-, aranjor și compozitor, Dan Andrei Aldea s-a născut pe 9 martie 1950 în București.

A absolvit în anul  1968 Liceul de muzică „George Enescu” din București, după care a fost admis în toamna aceluiași an la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”. 

A  studiat în paralel muzica clasică și muzica rock; făcând  parte din mai multe formații, precum: Dacicus, Memphis. 1968 îl găsește pe Aldea alături de toboșarul Marian Toroimac, după ce ambii părăsiseră Memphis, încercând să intre în formația Sfinx a lui Corneliu „Bibi” Ionescu.

Aici, se impune ca lider, transformând-o în una dintre cele mai de succes formații românești de rock progresiv. A scris și interpretat cu Sfinx piese precum: „Șir de cocori”, „Om bun”, albumul-concept „Zalmoxe”, piesele „Din nou acasă”, „Fetele albine” .

A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Drăgan, Anda Călugăreanu, Mircea Vintilă, Vali Sterian.

În 1981s-a stabilit în Occident (mai întâi în Belgia, apoi în Germania), unde a lucrat ca muzician de studio și producător. A imprimat în Germania discurile grupului Saragossa Band, – grup care, când apare la televizor, se întrerupe emisiunea, căci nu mai poate continua de urale şi ovaţii. Lista poate continua la nesfârşit. A cântat  în concerte cu mulţi din eroii  săi de pe vremuri: Sweet, Slade, T-Rex, Alvin Stardust, The Equals, Brotherhood Of Men, Saylor,  Middle Of The Road.

Într-un interviu acordat anul trecut, Dan a declarat: „Pot să mă uit în oglindă şi să mă văd fără să-mi fie ruşine de ceea ce am fost, sunt şi voi fi. Asta e o fericire”.

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră