Aniversări şi memento 1989 la Cafeneaua critică!

22 Ian 2020 | scris de Alex Revenco
Aniversări şi memento 1989 la Cafeneaua critică!

Joi, 23 ianuarie are loc primă ediţie a Cafenelei critice în 2020, după vacanţa de iarnă! Cu trei subiecte: O sărbătorim şi în acest an pe marea poetă Nora Iuga, născută pe 4 ianuarie 1931, deci ajunsă la 89 de ani: avanpremieră a celei de-a 90-a aniversări, din 2021!

Şi prezentăm cîteva „gesturi” artistice care au marcat în decembrie împlinirea a 30 de ani de la revoluţia din 1989. Mai întîi – proiectul colectiv Gest pentru eroi, realizat de graficiana Anca Boeriu, în colaborare cu Ştefana Mărmureanu: o proiecţie video în 5 puncte din centrul Capitalei, la ARCUB, Muzeul Naţional Cotroceni, Teatrul Naţional, Muzeul Naţional al Literaturii Române şi Galeria Galateca de la parterul Bibliotecii Centrale Universitare, în zilele de dinaintea lui 22 decembrie 2019, pe ecrane-plasme pe care au rulat continuu imagini cu care 154 de artişti au răspuns apelului de a omagia victimele revoluţiei.Apoi – proiectul personal al Ancăi Boeriu Păşesc cu grijă, realizat în aer liber, lîngă intrarea la Sala Studio a Teatrului Naţional din Bucureşti: siluete de victime culcate la pămînt.

Şi rememorarea sonoră, intitulată e-Vocare, a muzicianului şi artistului multimedia Mircea Florian (foto): mixaj de voci, răpăituri de gloanţe, alte sunete din timpul revoluţiei şi fundaluri electronice, intervenţii melodice pentru reconstituirea şi „e-Vocarea” atmosferei de-acum 3 decenii. Va fi şi un prilej de aniversare – de fapt – triplă, căci, Mircea Florian a împlinit de curînd, pe 5 decembrie 2019, incredibila vîrstă „rotundă” de 70 de ani, iar Cafeneaua critică e programată la 2 zile după data de naştere a „junioarei” serii, Anca Boeriu!

Participă: Nora Iuga, Anca Boeriu, Mircea Florian, colaboratorul său, artistul plastic şi muzicianul Dragoş Andriana, şi alţi colaboratori la respectivele proiecte. Amfitrion: Ion Bogdan Lefter.

Cafeneaua critică este un proiect de dezbateri culturale pe teme de actualitate. Prima serie s-a desfăşurat în anii 1994-1998 în Cafeneaua Facultăţii de Litere a Universităţii din Bucureşti. Seria a doua a debutat în noiembrie 2008 la Clubul TSC şi a continuat la Clubul A, la Club Control, din nou la Club A, la POINT şi la Muzeul Naţional al Literaturii Române – MNLR. De asemenea, Cafeneaua critică organizează şi ediţii „în deplasare”, în mijlocul evenimentelor culturale pe care le dezbate.

Cafeneaua critică- joi 23 ianuarie 2020, orele 19.00-21.30 la Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti – MNLR, Str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei şi în spatele UNITER). Contact: 0731-00.30.22 (Andreea Drăghicescu/ MNLR); 0737-210.978 (Paul Radu/ Cafeneaua critică)

 

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Muzica

Ultima oră