A încetat din viaţă Dumitru Creţu, fratele lui Johnny Răducanu

07 Iul 2015
A încetat din viaţă Dumitru Creţu, fratele lui Johnny Răducanu
Născut la Brăila pe 29 octombrie 1923, într-o familie de muzicieni renumiţi, Dumitru Creţu l-a avut ca prim profesor de pian pe tatăl său, contrabasistul Costică Creţu. La 12 ani a debutat ca pianist profesionist în orchestra familiei, la vestitul salon de dans Haji Sima din Brăila. În 1946 se stabilește in Bucureşti, după ce obţine, prin concurs, postul de pianist corepetitor al Ansamblului Național "Ciocîrlia".

A cântat cu Maria Tănase şi Gică Petrescu
În 1956 pleacă în turneu la Berlin după care colaborează cu mulţi artişti importanţi: Maria Tănase, Gică Petrescu, Frății Predescu, Horia Ropcea, Ionel Banu etc. Între anii 1965 şi 1985 apare în emisiuni la Radio România şi TVR dar are şi o activitate bogată în străinătate, susţinând concerte în Satele Unite, Japonia,Germania, Franța, Finlada, Suedia, Olanda, Italia, Grecia. În anii '90 devine pianist solo şi concertează în cluburi din ţară şi străinătate.

Ultimele concerte au fost într-un club din SUA
În 1993 cântă într-un club din Manchester, Marea Britanie şi colaborează cu renumitul saxofonist Johnny Roadhouse, membru al Orchestrei de jazz BBC- Manchester. Mulți studenți şi profesori ai Conservatorului Regal din Manchester, merg să-l asculte, inclusiv Rodney Slatford, șeful Catedrei de instrumente cu coarde a Conservatorului. Iată ce a spus Slatford (care a colaborat cu Lord Yehudi Menuhin şi dirijorul Zubin Mehta) despre pianistul Dumitru Creţu: "are un tuşeu superb, o frazare de excepție şi, mai ales, multă inteligenţă muzicală". Ultimele concerte ale pianistului Dumitru Creţu au fost la un club din oraşul american Lynchburg, Virginia, pe când avea 89 de ani. A plecat dintre noi pe 3 iulie, în vârstă de 91 de ani.
Miercuri, 8 iulie va fi depus la capela Cimitirului Izvorul Nou iar înmormântarea va avea loc joi, 9 iulie, la ora 12.00.

Urmaşii lui sunt Michael Creţu – contrabasist, compozitor şi Director Muzical la Conservatorul Regal din Manchester şi Iolanda Ioniţă (Creţu) – licenţiată în limbi străine şi specializată în domeniul resurselor umane. (A.R.)

 

Alte stiri din Muzica

Ultima oră