Documentare despre viața părintelui Arsenie Boca

26 Apr 2016 | scris de Sebastian S. Eduard
Documentare despre viața părintelui Arsenie Boca

Părintele a decedat la 79 de ani, pe 28 noiembrie 1989, neapucând să mai vadă prăbuşirea regimului comunist. Este înmormântat la Mănăstirea Prislop, loc care a devenit unul din cele mai importante locuri de pelerinaj din România.

 

Sâmbătă seara, începând cu ora 23.30 poate fi urmărit documentarul Părintele Arsenie Boca, omul lui Dumnezeu în regia lui Nicolae Mărgineanu. Acesta prezintă personalitatea unică a celui care a fost Arsenie Boca, părintele care atrăgea mii de credincioși dornici să-i asculte învățăturile în vremurile în care regimul comunist l-a vânat constant. El a trecut prin cele mai înspăimântătoare închisori comuniste și a atras constant suspiciunile Securității care nu înțelegea de unde venea acea forță excepțională de a face lumea să se adune în jurul său.

 

Al doilea documentar este Părintele Arsenie Boca în duh și adevăr, difuzat de la orele 01.30. Filmul se concentrează asupra testimonialului măicuței Marina Lupău, stareța mânăstirii Sfânta Treime din județul Sălaj, care l-a cunoscut și i-a fost aproape Părintelui Arsenie Boca. De asemenea, documentarul pune accent și pe perioada în care Arsenie Boca a pictat în întregime pereții bisericii de la Drăgănescu, după ispășirea pedepselor din temnițele comuniste. Născut în 1910 în județul Hunedoara, Părintele Arsenie Boca a fost arestat prima oară pe 17 iulie 1945, dar a fost eliberat după două săptămâni. Trei ani mai târziu a fost arestat din nou, trecând prin chinuri cumplite din cauza torturilor la care a fost supus. Eliberat din nou, Arsenie Boca nu a scăpat de hărţuirile comuniştilor, fiind anchetat în repetate rânduri în anii ’50.

 

În noaptea de Înviere poți urmări la PrimaTV două documentare revelatoare despre viața celui care a fost unul dintre cei mai mari duhovnici al ortodoxiei, care a avut și are o mare influență asupra poporului ortodox român.  

Alte stiri din Mass Media

Ultima oră