Spune-mi unde locuieşti ca să-ţi spun cât de sănătos eşti

29 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Spune-mi unde locuieşti ca să-ţi spun cât de sănătos eşti

Cercetătorii au descoperit că oamenii din regiunile prospere din punct de vedere economic trăiesc, în medie, cu cinci ani mai mult decât cei care locuiesc în regiuni cu dificultăţi  economice, relatează uk.businessinsider.com

Un studiu recent arată că locuitorii din statele americane Alabama, Arkansas, Louisiana, Mississippi și Virginia de Vest au cea mai îngrijorătoare stare de sănătate din S.U.A. În aceste state, ratele anuale de decese premature şi boli cronice sunt mai mari, dar și o stare de sănătate precară an după an.

De ce sunt oamenii în unele regiuni din S.U.A. sunt mai puțin sănătoși decât cei din alte țări? Dacă te uiți la revistele de sănătate și fitness, ai putea presupune că e vorba despre o dietă săracă, de lipsa exercițiilor fizice și de alte obiceiuri nesănătoase. Genetica și accesul la asistența medicală sunt, de asemenea, invocate frecvent  ca motive pentru care unii oameni sunt mai sănătoși decât alții. Dar contează şi locul în care o persoană trăiește şi munceşte. 

Dificultăţile economice

Experții în domeniul sănătății publice vorbesc adesea despre "factorii sociali determinanți ai sănătății": trăsături comunitare precum calitatea locuințelor, accesul la alimente hrănitoare și proaspete, calitatea apei și a aerului, calitatea educației și oportunitățile de angajare. Se consideră că acești factori au printre cele mai puternice influențe asupra sănătății unei persoane.

Alabama, Arkansas, Louisiana, Mississippi și Virginia de Vest au un mediu economic similar. Datele furnizate de Grupul de Inovare Economică (GIE), o organizație de politici publice din D.C., arată că aceste state sunt primele cele mai afectate din punct de vedere economic din S.U.A. De fapt, Alabama și Mississippi au cel mai mare număr de persoane care trăiesc în comitate cu dificultăţi economice.

De la sfârșitul Marii Recesiuni, S.U.A. au cunoscut prosperitate economică.  Dar nu toate statele au împărțit în mod egal creșterea economică. În North Dakota, de exemplu, ratele de ocupare a forței de muncă au crescut cu aproape 20% între 2010 și 2013. În aceeași perioadă, locuitorii din Alabama au înregistrat o creștere de doar patru procente a ocupării forței de muncă.

Aproximativ 17% din populația SUA trăiește în locuri cu posibilități limitate de educație, de locuire și joburi bine plătite. Acești factori sunt esențiali pentru o sănătate bună.

Analiştii de la Grupul Economic Inovare au descoperit ca oamenii din comitatele prospere trăiesc, in medie, cu cinci ani mai mult decat cei care locuiesc în comitate aflate în dificultate, unde, decesele cauzate de abuzurile de substanţe psihotrope şi stupefiante sunt cu 64% mai multe comparativ cu comitatele prospere.

Analiza datelor EIG şi a 2017 County Health Rankings arată că, cu cât un comitat este mai afectat din punct de vedere economic, cu atât indicii de sănătate sunt mai scăzuţi. Acest lucru este valabil în ceea ce privește îngrijirea medicală, calitatea vieții, mortalitatea, afecțiunile cronice, comportamentele de sănătate și un mediu sănătos.

Alte analize din domeniul sănătății din SUA, nepublicate încă, arată că sugarii au cu aproximativ 20% mai multe șanse să moară înainte de prima aniversare în comitatele afectate. Adulţii din comitatele afectate prezintă un risc cu 18% mai  mare de a avea o sănătate mai slabă decât cei din comitatele prospere.

Cei din comitatele aflate în dificultate sunt, de asemenea, mai predispuși să locuiască în zone cu mai puține resurse necesare unei stări de sănătate bune. De exemplu, ei prezintă un risc cu 26% mai mare de a avea acces limitat la alimente sănătoase și  cu 24% mai puține oportunități de a face exerciții fizice. De asemenea, aici sunt 20% mai puțini furnizori de asistență primară decât în comitatele prospere.

Toate aceste date arată că pentru îmbunătățirea sănătății populației e nevoie nu numai de schimbarea obiceiurilor cu unele sănătoase sau creșterea accesului la îngrijiri medicale, ci şi de prosperitatea economică.

Alte stiri din Life style

Ultima oră