Mâncaţi mai puţin şi veţi trăi mai mult, spun cercetătorii

26 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Mâncaţi mai puţin şi veţi trăi mai mult, spun cercetătorii

Studiile efectuate pe diferite animale, inclusiv rozătoare și maimuțe, arată că restricțiile calorice pot prelungi viața. Constatările unui studiu de doi ani, aleatoriu, cu subiecţi umani, publicat săptămâna trecută în Cell Metabolism, sugerează că reducerea aportului caloric ar putea, de asemenea, să prelungească viaţa oamenilor, scrie the-scientist.com.

Pentru a investiga efectele reducerii aportului de hrană, Leanne Redman, endocrinolog la Centrul de Cercetare Biomedicală Pennington de la Universitatea de Stat din Louisiana, și colegii ei au înscris într-un studiu 53 de bărbați și femei sănătoase, cu vârsta cuprinsă între 21 și 50 de ani, și i-au împărțit în două grupuri - unul cu aport caloric redus cu 15%, timp de doi ani, iar celălalt cu o dietă normală.

Echipa a constatat că persoanele care au avut o dietă restricționată au pierdut în medie de aproximativ 9 kilograme și au înregistrat o scădere de 10 procente a ratei metabolice în repaus. Când cercetătorii au examinat sângele participanților, au descoperit, de asemenea, o reducere a markerilor stresului oxidativ la grupul cu aport caloric redus.

După doi ani, rata scazută de metabolizare şi nivelul restricţiei calorice au fost legate de o reducere a leziunilor oxidative în celule şi ţesuturi, a afirmat Redman, într-o declaraţie.

"Produsele secundare ale metabolismului accelerează procesele de îmbătrânire. Restricţiile calorice susţinute, de-a lungul mai multor ani, pot ajuta la scăderea riscului de boală cronică şi prelungirea vieţii", mai spune Redman .

Acest studiu a făcut parte dintr-o investigație mai amplă a restricțiilor calorice la om, studiul Comprehensive Assessment of Long-Term Effects of Reducing Intake of Energy (CALERIE).

Luigi Fontana, internist, care a condus o anchetă CALERIE la Universitatea Washington din St. Louis, spune că un metabolism mai lent și un stres oxidativ redus nu vor conduce neapărat la o viață mai lungă. "Poți avea o rată metabolică scăzută pentru că mori de foame", spune el.

"Îl face să fie un biomarker al longevității? Nu. Poți limita caloriile consumând o jumătate de hamburger și câţiva cartofi zilnic, dar vei trăi mai mult? Nu, vei muri de malnutriție", a mai spus el.

Alte stiri din Life style

Ultima oră