Elveția a votat, prin referendum, pentru interzicerea discriminării persoanelor gay

10 Feb 2020
Elveția a votat, prin referendum, pentru interzicerea discriminării persoanelor gay

Elveția a avut, duminică, un referendum pentru interzicerea discriminării pe baza orientării sexuale, scrie Deutsche Welle, citat de Mediafax. Aproximativ 62% dintre participanți au votat în favoarea legislației care interzice discriminarea persoanelor gay.

Referendumul de duminică a vizat o legislație specifică prin care să fie interzis discursul urii și discriminarea pe baza orientării sexuale, fapte pentru care o persoană ar risca până la trei ani de închisoare. Codul penal acoperă, în prezent, discriminarea pe motiv de rasă, etnie și religie.

Circa 62% au votat pentru o astfel de legislație, iar majoritatea partidelor au susținut amendamentul care să protejeze comunitatea persoanelor gay, lesbienelor și bisexualilor. Cu toate acestea, Partidul Popular din Elveția (SVP), cea mai puternică formațiune din Parlament s-a opus legii respective.

Partidul de extremă dreapta a argumentat că migranții au importat opinii homofobe, iar dialogul social și expulzarea criminalilor ar fi mult mai eficientă.

Modificarea legislativă a fost adoptată prima oară de Parlamentul elvețian în anul 2018, dar un referendum a fost forțat după ce critici au susținut că ar putea fi afectată libertatea de exprimare.

Noul act normativ scoate în afara legii:

- Denigrarea și discriminarea publică față de o persoană pentru faptul că este gay.

- Incitarea la ură împotriva unei persoane în scris, vorbire, imagini sau gesturi.

- Discriminarea pe baza orientării sexuale din partea personalului din restaurante, cinematografe și instituții publice, cum ar fi piscinele.

Noua lege nu interzice:

- Comentarii homofobice făcute de membrii familiei sau între prieteni.

- Discriminarea de gen, inclusiv a persoanelor transsexuale.

- Dezbaterile publice pe tema discriminării.

- Glumele la adresa persoanelor gay.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Life style

Ultima oră