Cine este singurul căutător de aur autorizat din România

01 Oct 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Cine este singurul căutător  de aur autorizat din România

Singurul căutător de aur autorizat din România merge pe urmele preţiosului metal pe câteva pârâuri din Apuseni, din aşa-numita zonă a Patrulaterului aurifer, şi  foloseşte o metodă veche de două mii de ani.

Georgeta, căci despre o femeie este vorba, are 52 de ani. Locuieşte în oraşul Brad şi a lucrat ca geolog în minele care s-au închis în 2006 deoarece nu mai erau rentabile, relatează TVR. Meseria de căutător de aur a cam dispărut, iar  firicele de aur se mai găsesc doar prin râuri.

 

 

Georgeta nu a rămas pe drumuri. A învăţat să caute aur de una singură, după o metodă veche pe care a prins-o de la un bătrân.  Atunci când vremea e bună, Georgeta îşi ia șaitrocul, un vas în care se spală nisipul pentru a rămâne aurul, şi merge în locurile numai de ea ştiute pentru a găsi preţiosul metal. 

Stănija este localitatea care stă pe un munte de aur, iar Georgeta Dulgheru ştie acest lucru. Niciun alt localnic însă nu s-a apucat să caute preţiosul metal, fiind o meserie scumpă. 

Georgeta a preluat ştafeta de la Ioan Cătălina (foto), ultimul căutător de aur din România. Ea a devenit, din iulie 2017, căutător de aur autorizat, Georgeta Dulgheru este cea care a fondat şi Asociaţia „Casa Căutătorului de Aur” de la Stănija. „Ce vrem noi”, spune ea „este să nu lăsăm să se piardă această tradiţie, a căutatului de aur aluvionar. Vrem să menţinem vie amintirea mineritului şi a căutatului de aur în râuri, fiindcă acestea sunt parte a vieţii localnicilor de sute de ani”, conform Revistei Sinteza.

 

 

Asociaţia a amenajat un hostel îngrijit în fundul curţii casei lui Ioan Cătălina. Aici au loc periodic activităţi educative pentru copiii din localitate şi din vecinătate, la care participă şi Ioan Cătălina. Sunt expuse o serie de instalaţii şi unelte, unele fiind inovaţii ale sale, pe care le folosea la extragerea aurului.

Copiilor li se predau lecţii teoretice despre istoria mineritului aurifer în zonă şi geologie, li se fac demonstraţii cu şaitrocul, se lucrează cu hărţi care documentează zona. Apoi se merge pe teren, pe Valea Maliţei, unde ea are perimetrul autorizat de căutare a aurului aluvionar. Şi, mai presus de toate, se stă la poveşti cu Ioan Stănija, o filă vie de istorie a „goanei după aur”.

 

Alte stiri din Life style

Ultima oră