Un cip de mărimea unui timbru poate realiza analiza PCR în circa 8 minute

17 Iun 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Un cip de mărimea unui timbru poate realiza analiza PCR în circa 8 minute

Testarea RT-PCR reprezintă standardul de aur pentru diagnosticarea COVID-19 în actuala pandemie, însă consumă resurse și timp, ceea ce a dus la căutarea de alternative mai rapide și ușor de utilizat.

O echipă de oameni de știință din cadrul National Research Foundation of Korea a dezvoltat un cip plasmofluidic care poate realiza analiza PCR în aproximativ 8 minute – o caracteristică foarte importantă pentru utilizarea în testarea la fața locului.

Cipul de polidimetilsiloxan (un tip de silicon) are mărimea unui timbru poștal.

Când o picătură de probă este adăugată, lichidul este aspirat în microcamera destinată PCR.

Dispozitivul a fost testat pe un fragment ADN care conținea o genă SARS-CoV-2 și a realizat 40 de cicluri de încălzire/ răcire și detectare a fluorescenței în doar 5 minute, cu încă 3 minute pentru încărcarea probei, scrie raportuldegarda.ro.

Eficiența amplificării a fost de 91%, în timp ce un proces PCR convențional comparabil are o eficiență de 98%. Cu etapa de transcriptază inversă adăugată înainte de încărcarea probei, întregul timp de testare cu noua metodă ar putea dura 10-13 minute, spre deosebire de aproximativ o oră pentru testarea clasică RT-PCR.

Alte stiri din It

Ultima oră