Mark Zuckerberg s-a tânguit la CNN. Facebook A GREŞIT!

22 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Mark Zuckerberg s-a tânguit la CNN. Facebook A GREŞIT!

Aşteptarea a luat sfârşit. Au trecut zile bune până când tătucul Facebook să îşi ia inima în dinţi şi să vorbească despre scandalul care subţiat conturile şi şubrezit serios afacerea cu milioane de utilizatori. A ales postul CNN pentru a face primele declaraţii.

În primele comentarii publice făcute după implicarea Facebook în scandalul Cambridge Analytica, Mark Zuckerberg a recunoscut miercuri că reţeaua sa socială a greşit şi a abuzat de încrederea utilizatorilor.

CITIŢI ŞI: Co-fondatorul Whatsapp îi îndeamnă pe utilizatori să-și șteargă conturile Facebook

Facebook se află în centrul unei adevărate furtuni mondiale, după ce societatea Cambridge Analytica a fost acuzată că a cules - în mod ilegal - datele a 50 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare, influențând în final opțiunile de vot a zeci de milioane de alegători din SUA, unde Donald Trump a ajuns președinte în 2016.

Cambridge Analyitica a folosit, se pare, aplicaţia "thisisyourdigitallife" dezvoltată de profesorul de psihologie Aleksandr Kogan de la Universitatea din Cambridge. Aplicaţia a fost instalată de circa 300.000 de persoane, care au permis astfel accesul atât la datele lor, cât şi ale prietenilor lor din reţea, ceea ce a însemnat un total de zeci de milioane de utilizatori ai Facebook.

A apărut între timp și prima consecință juridică pentru compania lui Zuckerberg: Comisia Federală pentru Comerţ a Statelor Unite investighează dacă Facebook a încălcat un decret din 2011 referitor la consimţământ, pentru a vedea cum a administrat datele personale ale celor 50 de milioane de utilizatori, care au fost transferate firmei Cambridge Analytica fără ştiinţa acestora.

Conducerea Facebook susține că ”înţelege gravitatea problemei”, dar se declară”scandalizată pentru că a fost înşelată” de către Cambridge Analytica.

"A fost un abuz de încredere între Kogan, Cambridge Analytica şi Facebook", a scris Zuckerberg pe pagina sa din propria reţea. "Dar a fost şi un abuz de încredere între Facebook şi oamenii care îşi pun datele la dispoziţia noastră şi se aşteaptă să le protejăm. Trebuie să rezolvăm asta", a recunoscut el.

Apoi s-a dus la CNN şi a oferit primul interviu de avergură, în care a ţinut să îşi ceară scuze. Pe un ton tânguitor, Zuckerberg a declarat că a fost un abuz de încredere. Şi a cerut scuze.

El susţine că a fost minţit de Cambridge Analytica. Firma de consultaţă a venit cu un certificat legal, conform căruia ar fi şters toate informaţiile obţinute ilicit.

În realitate, acest lucru nu se întâmplase, spune Mark Zuckerberg, care a recunoscut că a greşit atunci când nu a verificat informaţia. Fondatorul Facebook a promis şi că toate cele 50 de milioane de persoane care au fost afectate vor fi notificate.

Întrebat dacă va depune mărturie în faţa Congresului SUA, Zuckerberg a declarat că este gata să o facă.

Iată cele mai importante declaraţii şi promisiuni:

"A fost a încălcare majoră a încrederii şi îmi pare foarte rău că s-a întâmplat.

Responsabilitatea de bază este să protejăm datele utilizatorilor şi, dacă nu putem să facem asta, nu merităm să avem oportunitatea să servim cetăţenii.

Responsabilitatea noastră de acum este ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Facem mai multe lucruri ca să restricţionăm în viitor accesul dezvoltatorilor. De asemenea, trebuie să ne asigurăm că nu există alte Cambridge Analytica.

Vom face o investigaţie majoră care să cuprindă toate aplicaţiile care au avut acces la un număr mare de date, de dinainte să securizăm platfoma. Nu vom mai crede oamenii pe cuvânt.

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să-l facem este să informăm toate persoanelor ale căror date au fost afectate de una dintre aceste aplicaţii rebele. Vom face asta.

Vreau să construiesc ceva de care fetele mele să fie mândre."

URMĂRIŢI AICI principalele fragmente din interviul pentru CNN.

 

 

Alte stiri din It

Ultima oră