Facebook a eliminat sute de conturi și de pagini false, cu originea în Rusia. Ce legătură este cu România

17 Ian 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Facebook a eliminat sute de conturi și de pagini false, cu originea în Rusia. Ce legătură este cu România Galerie foto (3)

Și la doi ani după alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, Facebook continuă să aibă probleme majore cu dezinformarea venită din Rusia și care se rostogolește în voie pe rețeaua de socializare. comentează techcrunch.com.

Într-o postare pe blogul său, compania a anunţat joi că a eliminat sute de pagini, conturi şi grupuri iniţiate de Rusia din cauza unei conduite coordonate necorespunzătoare pe platformele Facebook şi Instagram: 471 de pagini și conturi de Facebook și 41 de Instagram.

Nathaniel Gleicher, responsabila pentru politici de securitate cibernetică la Facebook, a indicat într-o postare pe blog că a descoperit două reţele separate care îşi aveau originea în Rusia - una activă în mai multe ţări din Europa de Est, iar cealaltă specifică în Ucraina.

Compania a indicat că a eliminat sute de pagini Facebook şi conturi gestionate de o primă reţea de internet rusă şi care opera în statele baltice, Asia Centrală, Caucaz şi Europa Centrală şi de Est.

Aceste pagini se poziţionau ca reprezentând media independente în respectivele state, dar Facebook a ajuns la concluzia, pe baza acţiunilor lor, că acestea sunt legate de agenţia rusă de presă Sputnik. 

Admninistratorii și titularii acestor conturi sau pagini le prezentau drept pagini de infomare generală independente, pagini de interes general sau despre subiecte precum meteo, călătorii, sport, economie sau ale unor oamei politici în România, Letonia, Estonia, Lituania, Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Tadjikistan, Uzbekistan, Kazahstan, Moldova, Rusia și Kirghisztan, se arată în postarea citată de techcrunch.com.

”În ciuda eforturilor lor de a prezenta eronat aceste identități, am constatat că aceste pagini și conturi aveau legătură cu angajați ai Sputnik, o agenție de presă cu sediul la Moscova, și că unele dintre pagini publicau frecvent subiecte precum sentimente anti-NATO, mișcări de protest și anticorupție”, se mai arată în postare.

Pe blog, Facebook a inclus și câteva exemple de postări extrase de la conturile eliminate, care prezintă combinații de imagini - o fotografie de la un concert rock, clădiri istorice, o scenă cu zăpadă, imagini de la proteste etc. Una este din România.



În mod separat, pe baza unei recomandări făcute de SUA, au fost eliminate alte 107 pagini de pe Facebook, grupuri şi conturi, precum şi 41 de conturi de pe Instagram, originare din Rusia şi care operau în Ucraina.

'Nu am găsit nicio legătură între aceste operaţiuni, dar ei utilizau tactici similare prin crearea de conturi pentru a induce pe alţii în eroare despre cine erau şi despre ce făceau', se menţionează în comunicatul companiei.

Facebook este de peste doi ani vizată de critici pentru că nu a dezvoltat instrumente pentru combaterea extremismului şi a operaţiunilor de propagandă.

Facebook şi Twitter Inc a eliminat milioane de postări şi a închis conturi legate de operaţiuni de influenţare de către Rusia, Iran şi alţi actori în perioada de pregătire a alegerilor de la jumătatea de mandat în SUA în noiembrie trecut. 

 

Alte stiri din It

Ultima oră