Cea mai gravă pană din istoria Facebook. Cum au făcut față utilizatorii panicați

14 Mar 2019 | scris de Marina Constantinoiu
Cea mai gravă pană din istoria Facebook. Cum au făcut față utilizatorii panicați Galerie foto (4)

Platformele Facebook, WhatsApp şi Instagram au suferit, miercuri, cea mai gravă pană din istoria companiei-mamă Facebook. Platformele nu au funcționat  sau au funcționat parțial, cu intermitențe, pe parcursul întregii zile de miercuri (raportat la scară planetară), inclusiv în România.

Utilizatorilor care au încercat să acceseze platformele le-au fost afișate diverse mesaje, de la „Oops, ceva nu funcţionează corect. Căutăm să remediem cât de curând”, până la ”retrimiteți sau retrageți”, când era vorba despre partajarea de imagini.

În România, mesajul afișat la tentativele de autentificare este: ”Facebook va reveni în curând. Facebook este oprit temporar pentru lucrări necesare de întreținere, însă îl puteți accesa peste câteva minute. Între timp, citește mai multe despre motivul pentru care vezi acest mesaj. Îți mulțumim pentru răbdarea ta, pe durata îmbunătățirii site-ului nostru”.

Mulţi dintre utilizatorii social media au optat pentru Twitter.

Facebook are, lunar, circa 2,3 miliarde de utilizatori activi în întreaga lume. Instagram este parte a companiei fondatorului Facebook Mark Zuckerberg, înfiinţată în 2004. Şi această platformă are mai mult de 2 miliarde de utilizatori activi în întreaga lume.

BBC News amintește că ultima pană de magnitudine asemănătoare cu cea de miercuri s-a înregistrat în 2008, dar atunci site-ul Facebook avea 150 de milioane de utilizatori, comparativ cu 2,3 miliarde acum.

Cauza întreruperii nu a fost anunțată oficial deocamdată. ”Suntem conștienți că unii utilizatori au probleme cu accesarea aplicațiilor din familia Facebook”, a declarat compania într-un comunicat. ”Lucrăm la rezolvarea problemelor cât mai curând posibil”, a adăugat Facebook.

Unii utilizatori se plâng că nu pot folosi aplicațiile integral nici joi dimineață. Problema globală nu a fost soluționată.

Compania a spus că problemele nu sunt cauzate de un atac de tip DDoS, genul de atac care floodează serviciul vizat, printr-un volum imens de trafic.

Problemele au apărut miercuri la ora 16:00 GMT (ora 18:00 a României).

În timp ce Facebook nu putea fi accesat, utilizatorii au dat buzna la Twitter, unii panicați, alții glumeți. Au apărut imediat și hashtag-urile #FacebookDown și #InstagramDown, care au fost utilizate de peste 150.000 de ori.

Pentru mulți dintre utilizatori coșmarul s-a încheiat după opt ore, dar alții s-au plâns în continuare că nu pot folosi platformele de social media, inclusiv joi dimineață.

Unii utilizatori de Twitter, care au o muncă bazată pe utilizarea intensivă a Facebook și-au exprimat frustrările și chiar panica pentru că nu pot utiliza platforma, potrivit BBC.

Un utilizator de Twitter scrie în exclusivitate, citând ”o sursă internă de la Facebook”, că problema a fost la baza de date a Facebook, care este supraîncărcată. ”Ne străduim să folosim alte computere, pentru a face față, dar înlocuirea ia timp”, ar fi declarat sursa citată.

Atac, supraîncărcare sau altă problemă tehnică, asta numai Mark Zuckerberg o știe. Cert este că, pentru câteva ore, cel puțin câteva milioane de oameni de pe planetă au intrat în panică.

Un alt utilizator de Twitter scrie ceva ce ar trebui să dea de gândit, dacă nu cumva este prea târziu: ”Opriți Facebook, Instagram, WhatsApp, Snapchat, tot Internetul pentru o săptămână și vedeți cine supraviețuiește”. Chiar așa! Ar putea fi acesta un test de supraviețuire planetară?

 

 

Alte stiri din It

Ultima oră