ANCOM: Orange și Vodafone au achitat 30 milioane euro pentru prelungirea licenței

31 Mar 2020
ANCOM: Orange și Vodafone au achitat 30 milioane euro pentru prelungirea licenței

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a transmis prin intermediul unui comunicat că cei doi mari furnizori de servicii de comunicaţii, Orange şi Vodafone, au achitat marţi fiecare contravaloarea în lei a sumei de 30 de milioane de euro pentru prelungirea licenţelor pe care le deţin în banda de 2100 Mhz.

Astfel, ANCOM a prelungit licenţele deţinute de cei doi furnizori care sunt acum valabile pentru perioada 1 aprilie 2020 - 31 decembrie 2031. Taxele de licenţă, în valoare totală de 60 de milioane de euro, sunt virate către bugetul de stat.

Redăm comunicatu integral: ”Furnizorii de servicii de comunicații,  Orange și Vodafone, au achitat fiecare astazi contravaloarea în lei a sumei de 30 milioane euro pentru prelungirea licentelor pe care le dețin în banda de 2100 MHz.

Astfel, ANCOM a prelungit licențele deținute de cei doi furnizori care sunt acum valabile pentru perioada 1 aprilie 2020 – 31 decembrie 2031. Taxele de licența, în valoare totala de 60 milioane euro, sunt virate catre bugetul de stat.

În cazul RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications, taxa de prelungire a fost stabilita la echivalentul în lei a 25 milioane Euro pentru fiecare. Cei doi operatori trebuie sa achite taxa pâna cel mai târziu data de 30 noiembrie 2021, dupa aceea urmând a fi extinse și licențele acestora.

ANCOM a propus cuantumul taxei pentru prelungirea licentelor existente în banda de 2100 MHz printr-o consultare publica lansata în luna decembrie 2019. Nivelul taxei propuse de ANCOM și adoptate de catre Guvern a fost determinat proporțional cu durata prelungirii: echivalentul în lei a 30 milioane de euro pentru licentele Orange si Vodafone si echivalentul în lei a 25 de milioane de euro pentru licentele RCS&RDS si Telekom Romania Mobile Communications.

Hotarârea Guvernului privind stabilirea cuantumului taxei de licența pentru prelungirea unor licențe de utilizare a frecvențelor radio și a condițiilor privind efectuarea plații a fost publicata în Monitorul Oficial nr. 258/30 martie 2020.

Utilizarea benzii de 2100 MHz

Orange, Telekom și Vodafone utilizeaza banda de 2100 MHz pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G, iar RCS&RDS pentru furnizarea de rețele și servicii UMTS/3G și LTE/4G.

Conform celor mai recente date statistice ale ANCOM, la jumatatea anului trecut, în România erau 19,6 milioane de conexiuni la internet mobil, din care 84% erau conexiuni 3G și 4G, și 22,3 milioane de utilizatori activi de telefonie mobilă.”

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din It

Ultima oră