O aplicaţie de fitness a dat în fapt baze militare americane secrete

29 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
O aplicaţie de fitness a dat în fapt baze militare americane secrete

O aplicație de fitness din San Francisco a afișat locațiile celor 27 de milioane de utilizatori din întreaga lume, despre care experții militari și de securitate spun că ar putea indica bazele militare unde trupele folosesc gadgeturi pentru exerciţii fizice, relatează usatoday.com.

Compania Strava, care se autointitulează "rețeaua socială pentru cei care se străduiesc", folosește informații prin satelit pentru a mapa activitatea abonaților săi care îşi monitorizează activitatea cu ajutorul unor gadget-uri precum Fitbit. Harta interactivă a Strava arată locurile unde abonaţii săi au făcut exerciţii în ultimii doi ani.

Pentagonul a încurajat utilizarea Fitbits în rândul personalului militar, iar în 2013 a distribuit 2.500 dintre ei, ca parte a unui program pilot de combatere a obezității, potrivit The Washington Post.

Îngrijorarea este însă că activităţile fizice din locații îndepărtate, cum ar fi Irakul sau Nigerul, ar putea duce la identificarea locurilor în care se află trupele din străinătate. În timp ce locațiile urmărite între 2015 și 2017 au fost postate în noiembrie, harta a fost publicată recent.

Nathan Ruser, care studiază securitatea internațională și Orientul Mijlociu, s-a concentrat pe Siria, Adam Rawnsley, reporter la Daily Beast, a observat o multitudine de activități de jogging pe o plajă, în apropiere de o bază suspectată a fi a CIA din Mogadishu, Somalia.

Ben Taub, jurnalist al revistei The New Yorker, s-a concentrat asupra localizării bazelor de operațiuni speciale americane în regiunea Sahel din Africa.

Departamentul de Apărare "ia în serios aceste probleme și analizează situația pentru a stabili dacă sunt necesare instrucțiuni sau îndrumări suplimentare și dacă trebuie luate măsuri suplimentare pentru a asigura continuitatea siguranței personalului (militar) acasă și în străinătate", a declarat Audrey Harris, purtătoarea de cuvânt a departamentului, pentru The Associated Press.

Setările de confidențialitate ale dispozitivelor ar putea fi modificate pentru a împiedica distribuirea locațiilor. Coaliția condusă de SUA împotriva Statului Islamic a declarat luni, în urma dezvăluirilor, că revizuiește regulile privind utilizarea tuturor dispozitivelor wireless și tehnologice în unităţile militare.

"Dezvoltarea rapidă a tehnologiilor informaționale inovatoare îmbunătățește calitatea vieții , dar reprezintă, de asemenea, posibile provocări pentru securitatea operațională și unităţile de protecție", a declarat coaliția.

"Coaliția se află în proces de implementare a setărilor de confidențialitate pentru tehnologiile și aplicațiile fără fir, iar astfel de tehnologii sunt interzise în anumite locuri ale coaliției și în anumite activități", a adăugat acesta.

Strava a dat o scurtă declarație prin care a evidențiat faptul că datele folosite au fost anonime și exclud "activități care au fost marcate sau etichetate ca zone private de utilizator".

Alte stiri din Gadget

Ultima oră