Un actor de legenda a incetat din viata. Dracula, Frankestein, Saruman...

11 Iun 2015
Un actor de legenda a incetat din viata. Dracula, Frankestein, Saruman...
Legendarul actor britanic Christopher Lee a murit duminica la Westminster Hospital din Londra dar anuntul a fost facut de familie de-abia astazi. Marele actor avea 93 de ani.

 Spion in timpul razboiului.S-a nascut in 1922 la Londra. Mama lui, Estella Marie, a fost o contesa italiana,refugiata in Anglia iar tatal a fost locotenent-colonel intr-un regiment al Infanteriei Regale. Estella Marie era atat de frumoasa ca cei mai cunoscuti pictori ai epocii i-au facut portretul. Parintii lui au divortat cand el era copil iar mama s-a recasatorit cu un bancher, varul”vitreg” al lui Ian Fleming, faimosul autor al lui James Bond. Cand izbucneste al doilea razboi mondial, in 1939, Christopher are 17 ani. Se inroleaza ca voluntar pentru fortele finlandeze dar trece apoi la aviatia regala in cadrul serviciilor de informatii. Ajunge in Africa de Nord. Incearca sa ajunga pilot dar problemele de vedere il impiedica sa-si indeplineasca aceasta dorinta. In calitate de ofiter de informatii ajunge,la finalul razboiului, pe frontul din Italia.
Nu a vorbit niciodata despre activitatea lui de spion dar dupa aceea s-a aflat ca si varul sau, Ian fleming, se ocupa cu acelasi lucruri. La sfarsitul razboiului il gasim pe Lee intr-o echipa de cautare a criminalilor de razboi nazisti.

Dracula si Frankestein In 1947 isi da demisia din armata si se apuca de actorie.Debuteaza chiar in acel an, in”Coridorul oglinzilor”, film realizat de cel care avea sa ajunga un regizor faimos, Terence Young. 1952 este un an important in cariera sa deoarece joaca in celebrul Moulin Rouge al lui John Houston si are aparitii notabile in filmele facute de Douglas Fairbanks jr. la Studiourile Nationale Britanice( joaca alaturi de Buster Keaton)
1957 este anul in care incepe celebritatea lui Lee: joaca in Blestemul lui Frankestein , actorul englez remarcandu-se printr-o interpretare atipica a monstrului savantului nebun.Urmeaza trei filme care fac din el o celebritate:Coridoarele insangerate(alaturi de Boris Karloff, alta legenda a filmului horror), Dracula si Unchiul meu este vampir. Devine o vedeta a filmului horror si intre 1965 si 1971 realizeaza patru filme cu Dracula, toate avand un imens succes de casa. In 1977 pleaca in SUA cu intentia de a scapa de eticheta ca nu este bun decat in filmele de groaza .Joaca in Aeroport 77,un film cu Jack Lemnon in rolul principal.

SarumanDispare apoi din marile productii si revine spectaculos cu rolul Saruman din Stapanul inelelor. S-a remarcat si ca interpret, are la activ mai multe filme muzicale si a scos chiar si un disc(heavy metal , daca va vine sa credeti dar se potriveste cu barocul filmelor cu Dracula).Mai trebuie remarcate si aparitiie sale in sofisticatele filme ale lui Tim Burton-regizorul il aprecia mult pe Lee.
A fost numit Comandor al Imperiului Britanic  iar guvernul francez i-a acordat titlul de cavaler al Ordinului Artelor si Literelor.
Cum s-ar spune, o viata speciala , un actor special. 

Alte stiri din Film

Ultima oră