Irina Margareta Nistor, după retragerea filmului ”Pe aripile vântului”: Este inimaginabil

12 Iun 2020 | scris de A.V.
Irina Margareta Nistor, după retragerea filmului ”Pe aripile vântului”: Este inimaginabil

Decizie controversată a platformei HBO Max, pe fondul protestelor sociale față de rasismul din SUA: celebrul film ”Pe aripile vântului” a fost retras, nefiind un exemplu singular.

Alte producții au fost retrase din motive similare de pe Netflix sau BBC. E vorba de exemplu de serialul de comedie ”Mica Britanie”, care include scene în care actorii înfățișează personaje din medii etnice diferite.

Retragerea unei pelicule ca ”Pe aripile vântului” este un lucru de neimaginat pentru anul 2020, declară la RFI criticul de film Irina Margareta Nistor, care spune că decizia platformei HBO Max reprezintă o formă de cenzură: ”Este inimaginabil în 2020 că se poate întâmpla așa ceva (...). A fost o lungă discuție de-a lungul timpului, încă din 1915, cu ”Nașterea unei națiuni”, a lui Griffith, unde e povestea cu KKK. Îmi aduc aminte că era chiar un articol, care spunea: da, trist, dar este unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. Adică nu poți deodată să negi toate filmele care au și asemenea personaje și să le interzici. Mi se pare extrem de grav, e o formă de cenzură”.

”Pentru noi, care am prins o perioadă zdravănă de cenzură comunistă, îmi amintesc inclusiv în Shakespeare îi deranja de fiecare dată când apărea cuvântul bătrânețe, pentru că în nici un caz nea Nicu nu trebuia să se simtă bătrân”, povestește criticul de film pentru rfi.ro.

Alte stiri din Film

Ultima oră