Festivalul de Film Istoric de la Râşnov: dezbateri despre Iugoslavia, Basarabia și Al Doilea Război Mondial

17 Iul 2015
Festivalul de Film Istoric de la Râşnov: dezbateri despre Iugoslavia, Basarabia și Al Doilea Război Mondial
Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului de Film Istoric de la Râşnov, care se va desfăşura în perioada 31 iulie - 9 august, propune 40 de documentare şi pelicule de ficţiune, dezbateri despre fosta Iugoslavie şi Basarabia, discuţii cu actori şi regizori, concerte, expoziţii şi prezentări de carte.

În deschiderea festivalului, va concerta trupa Cuibul, din Chişinău, înfiinţată de muzicianul Igor Dînga, producător muzical pentru Zdob şi Zdub, şi activă încă din 1991. După 6 albume, anul 2012 găseşte formaţia stabilindu-se într-o nouă formulă, alături de solista Lidia Scarlat, cu care va lansa în curând un album de studio în format acustic-cameral, potrivit organizatorilor festivalului.

Prin intermediul dezbaterilor şi al proiecţiilor, Festivalul de Film Istoric de la Râşnov va analiza cauzele unor evenimente importante din istorie şi mai ales consecinţele în viaţa publicului din prezent. Printre temele abordate în acest an se numără "Al Doilea Război Mondial - câştigători, învinşi, victime, martori", "Disoluţia Iugoslaviei", "Războiul civil în Statele Unite", "Cât mai ţine Europa?", "Despre istorie şi propagandă - de la Tudor la Aferim", "Papa Ioan Paul al II-lea", "Spre un nou Orient-Mijlociu?", "Ce ne uneşte/desparte de Basarabia?" şi "Ce ne uneşte/desparte în România?", "Cât Ceauşescu a rămas în noi?".

Printre lungmetrajele de ficţiune care vor fi proiectate în festival se numără "Aferim!" (2015), de Radu Jude, "Naşterea unei naţiuni/ The birth of a nation" (1915), de D. W. Griffith, "Tăietura/ The cut" (2014), de Fatih Akin, "Salonul lui Jimmy/ Jimmy's Hall" (2014), de Ken Loach, şi "Căutarea/ The search", de Michel Hazanavicius.
Festivalul de Film de la Râşnov va găzdui şi a patra ediţie a Şcolii de Vară Astra, în cadrul căreia 30 studenţi şi masteranzi pasionaţi de istorie din România şi Republica Moldova vor putea participa gratuit la toate evenimentele manifestării.
 

Alte stiri din Film

Ultima oră