Filmul „Chuck Norris vs Communism” a avut premiera europeană la Festivalul de film de la Edinburgh

30 Iun 2015
Filmul „Chuck Norris vs Communism” a avut premiera europeană la Festivalul de film de la Edinburgh
Documentarul „Chuck Norris vs Communism" de Ilinca Călugăreanu a fost selectat în programul festivalului internațional de film de la Edinburgh, cel mai vechi şi continuu festival de film din lume. Filmul, o coproducţie Marea Britanie-România-Germania, a fost proiectat în premieră europeană în 24 și 25 iunie și s-a bucurat de o primire extrem de entuziastă, sălile de cinema fiind pline.
 
Institutul Cultural Român de la Londra a susţinut, ca întotdeauna, prezenţa românească la festival prin invitarea regizoarei și a personajului principal, Ilinca Călugăreanu și Irina Nistor, ce au susținut sesiuni de întrebări și răspunsuri cu publicul după proiecții.
 
În România anilor '80, mii de filme din Vest s-au strecurat prin Cortina de Fier şi au deschis, celor ce îndrăzneau să se uite, o fereastră spre lumea liberă. Un afacerist de pe piaţa neagră a casetelor VHS şi o traducătoare curajoasă au adus magia filmului oamenilor obişnuiţi. Lungmetrajul spune povestea uimitoare a casetelor video piratate care au permis unor milioane de români să păcălească regimul represiv comunist prin traducerea a peste 5000 de filme străine. În rolul principal o regăsim pe Irina Margareta Nistor, figură emblematică a acelei perioade, care traducea și dubla filmele. Documentarul a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film Sundance ediția 2015, în secţiunea competiţională destinată documentarelor din cinematografia mondială.
 
 

Alte stiri din Film

Ultima oră