A murit Danielle Darrieux, o legendă a cinematografiei franceze

19 Oct 2017 | scris de Sebastian S. Eduard
A murit Danielle Darrieux, o legendă a cinematografiei franceze

Legendara actriță franceză Danielle Darrieux a murit marți la vârsta de 100 de ani în casa sa din nord-vestul Franței. Starea sa "s-a deteriorat recent după o mică cădere", a indicat pentru AFP companionul său, Jacques Jenvrin.

Actrița, cu o carieră de peste 100 de filme, sărbătorise împlinirea vârstei de 100 de ani în luna mai.

"În pofida faptului că orbise, era foarte atașată de viață. A primit o vizită pe 4 octombrie, se simțea foarte bine", a povestit acesta.

Arhetip al frumuseții feminine pentru generațiile de dinainte de război, Danielle Darrieux a fost protagonista unor roluri de neuitat, cum ar fi cel alături de Jean Gabin în "La Vérité sur Bébé Donge" (1953) sau de Gérard Philipe în "Le Rouge et le Noir" (1954).

Născută la 1 mai 1917 la Bordeaux, Darrieux a jucat pentru oară la vârsta de 14 ani în filmul "Le Bal". Apreciată pentru frumosul său păr blond și prospețimea sa jucăușă, actrița a jucat în mai multe comedii înainte de a aborda roluri mai dramatice și de a triumfa în "Mayerling", alături de Charles Boyer (1935).

“M-am născut în ziua în care peste tot în Franţa se vindeau lăcrămioare”, glumea în amintirile sale această actriţă care a jucat în 103 filme şi în peste 30 de piese de teatru.

Este un fenomen. “Ce altă actriţă se poate mândri că şi-a început cariera la 14 ani şi a terminat-o la 93?”, se întreabă Clara Laurent în cartea sa Danielle Darrieux, une femme moderne.

A debutat în cinema la 14 ani în Le Bal, de Wilhelm Thiele en 1931. Şi a devenit, la acea epocă, una dintre puţinele franţuzoaice cu o carieră internatională:  Germania, Cehoslovacia, Ungaria. “Mergeam la studio cum aş fi mers la şcoală, eram leneşă şi aşa am rămas. Nu eram decât o fetiţă în timp ce alte fete de vârsta mea se jucau deja de-a vampele”, îşi aminteşte ea.

Poate că acesta a şi fost unul dintre secretele succesului ei. De la Mayerling (1935), primul său rol tragic, la Battements de coeur (1939) de Henri Decoin, primul ei soţ (sub bagheta căruia a jucat şi în Retour à l'aube - 1938, Abus de confiance – 1937 şi chiar, în timpul Ocupaţiei în "Premier rendez-vous" - 1941), a fost răsfăţata perioadei dinainte de război, cu atât mai mult cu cât talentului ei i se adăuga o voce frumoasă. Era numită atunci DD şi supranumită “logodnica Parisului”.

Din 1969 Danielle Darrieux începe să joace în piese de teatru, în piesele unor autori ca Georges Feydeau, Sacha Guitry sau Marcel Aymé

Danielle Darrieux a fost căsătorită de trei ori, cu Henri Decoin, cu playboy-ul extrem de bogat Porfirio Rubirosa și cu scenaristul George Mitsinkides, care a murit la începutul anilor '90. Cu acesta din urmă, actrița a adoptat un fiu, care a decedat la scurt timp după soțul său.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Film

Ultima oră