Viktor Orban: Crearea Statelor Unite ale Europei ar fi ceva nebunesc și periculos

19 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Viktor Orban: Crearea Statelor Unite ale Europei ar fi ceva nebunesc și periculos

'Avem nevoie de o Europă cu identitate proprie și cu stimă de sine pentru a putea fi din nou puternică', întrucât Europa și-a neglijat rădăcinile și tradițiile naționale, a subliniat șeful executivul ungar.

În acest context el a estimat că ar fi 'nebunesc și periculos' să se construiască o structură suprastatală cum ar fi Statele Unite ale Europei, 'un continent fără națiuni'. 'Dar, din fericire, cetățenii europeni vor avea forța să se protejeze pe ei și întregul continent' în fața unei asemenea evoluții, anticipează șeful executivului de la Budapesta.

El a spus în continuare că aceia care privesc imigranții ca pe o forță de muncă își vor da seama într-o zi de dificultățile ce privesc identitatea culturală și problemele de coexistență în societatea europeană în cazul celor veniți din Orientul Mijlociu, Africa și Asia. 'Ei nu se vor adapta stilului de viață european', consideră Orban.

În statele cu comunități importante de imigranți s-au dezvoltat 'culturi paralele', iar marele avantaj al statelor central-europene este că nu au astfel de societăți paralele, a subliniat mai departe premierul ungar.

Cât despre 'soluțiile naționale' în gestionarea crizei provocate de valul de migranți, soluții criticate de unii lideri europeni, în special de cancelarul german Angela Merkel, Orban a apreciat că ele sunt corespunzătoare în condițiile în care nu există o abordare europeană comună.

Referindu-se la încercarea premierului britanic David Cameron de a reforma Uniunea Europeană, Orban a menționat că blocul comunitar trebuie să-și dea seama 'unde a greșit', iar apoi, plecând de aici, să ia deciziile privind revizuirea tratatelor europene.

El a mai vorbit și despre o inițiativă pe care o va lansa Republica Cehă în luna februarie, pentru ca statele membre să poată evalua actuala stare de fapt a UE și să dezvolte o 'viziune' asupra evoluției blocului comunitar. Printre temele de pe agenda acestei inițiative se vor regăsi, potrivit lui Orban, problemele provocate de dorința Bruxelles-ului de a controla gestiunea chestiunii migrației, ce ar trebui făcut dacă statele UE nu reușesc să aplice regulile Schengen sau dacă a fost o decizie corectă să se omită fundamentele creștine în tratatele de bază ale UE.

Pe de altă parte, în interviul acordat publicației cehe premierul ungar și-a reluat și teoria că, pentru unii politicieni, primirea imigranților extracomunitari ar fi de fapt 'un import clandestin de votanți', întrucât în opinia sa aceștia vor vota în general cu partidele de stânga.

Alte stiri din Externe

Ultima oră