Tunisianul suspectat pentru atacul din Berlin a fost împuşcat la Milano

23 Dec 2016 | scris de Mara Răducanu
Tunisianul suspectat pentru atacul din Berlin a fost împuşcat la Milano

 

Carabinierii l-au împușcat pe Anis Amri după un schimb de focuri, la ora 03:00, potrivit agenţiei italiene de presă ANSA.

 

Totul ar fi pornit de la un control de rutină.

Doi poliţişti i-au cerut lui Anis Amri să prezinte documentele de identitate, iar el a scos arma şi a tras în direcţia unuia dintre cei doi agenţi. Al doilea a fost nevoit să reacţioneze, trăgând în el şi ucigându-l, scrie şi BFM TV. Forțele de ordine au început să tragă după ce ar fi strigat „Allah Akbar” (Allah e mare, n.red.).

anis

Poliţistul italian rănit în cursul intervenţiei a fost atins în zone care nu sunt vitale şi actualmente se află internat în spital. Zilele sale nu sunt în pericol, a dat asigurări ministrul italian de Interne, Marco Minniti.

Procurorul general al Germaniei este în contact cu autorităţile italiene, pentru investigarea morţii suspectului Anis Amri. "Avem informaţii privind un schimb de focuri", a declarat purtătorul de cuvânt al procurorului general, pentru agenţia France Presse, scrie Bild.

Ulterior, ministrul italian de Interne a declarat că a anunţat autorităţile germane despre împuşcarea mortală a suspectului în atacul de la Berlin, potrivit agenţiei gemane de presă DPA.

Cotidianul italian La Repubblica susţine că tunisianul a traversat mai multe granițe. Poliția susține că el ar fi venit cu trenul în Italia, la Torino, de la Chambéry, în Franța. Informațiile au fost furnizate de șeful unităților antitero italiene Alberto Nobili. De la Torino, Amri ar fi călătorit tot cu trenul la Milano, unde ar fi ajuns în această noapte la ora 01:00.

Purtătorul de cuvânt al Ministerulu german de Interne, Tobias Platte, a declarat vineri că sunt din ce în ce mai multe indicii că persoana împuşcată este chiar suspectul dat în urmărire, iar dacă acest lucru se confirmă, Ministerul de Interne este uşurat şi mulţumit că această persoană nu mai reprezintă un pericol, scrie Le Parisien.

mortul

Ministrul german de Interne confirmase joi că amprentele suspectului tunisian Anis Amri au fost găsite în cabina camionului.

Pe numele tunisianului a fost emis un mandat european de urmărire generală, potrivit Parchetului antiterorist german.

Atacul cu camion a fost revendicat de ISIS. Anis Amri, care a folosit de-a lungul timpului şapte nume diferite, variante ale numelui său, trei naţionalităţi diferite, are 24 de ani, 1,78 metri şi circa 75 de kilograme. „Ar putea fi periculos şi înarmat”, se arată în comunicatul poliţiei, care precizează că se oferă o recompensă de 100.000 de euro pentru prinderea lui.

Suspectul ar fi fost identificat după un document de identitate găsit în camionul ucigaş. Este vorba despre un document remis unui imigrant a cărui solicitare de azil a fost respinsă, fără ca acesta să poată fi expulzat.

Documentul a fost eliberat în aprilie 2016 în districtul Cleves, în apropierea frontierei olandeze, în Rhenania de Nord-Westphalia.

Bărbatul era suspectat, înaintea atacului de la Berlin, că ar pregăti un atentat, a declarat ministrul german de Interne, Thomas de Maiziere. „Este vorba despre un individ considerat drept periculos, pe care serviciile de securitate îl ştiau şi care aparţine scenei islamisto-salafiste”, a precizat deputatul Stephan Mayer, specialist în chestiuni de securitate.

Suspectul de terorism Anis Amri, căutat cu mandat european pentru comiterea atentatului de la Berlin, ar fi fost filmat la scurt timp după atac în timp ce intra într-o moschee din capitala germană, cunoscut punct de întâlnire pentru islamiștii salafiști din regiune, după cum informează postul de radio RBB.

Suspectul apare pe o înregistrare făcută de o cameră de supraveghere în noaptea de luni spre marți în cartierul berlinez Moabit, relatează RBB, cu trimitere la respectivul material video.

Locul unde a fost făcută înregistrarea de supraveghere este o moschee frecventată de islamiști, moschee la care poliția a efectuat un raid joi dimineață. Tunisianul de 24 de ani ar mai apărea în filmări ale forțelor de securitate din 14 și 15 decembrie.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră