Senatorul american John McCain a murit. Zilele trecute renunțase să mai lupte împotriva cancerului

26 Aug 2018
Senatorul american John McCain a murit. Zilele trecute renunțase să mai lupte împotriva cancerului

Senatorul american John McCain, considerat un erou al Războiului din Vietnam şi o figură nonconformistă a politicii americane, a murit sâmbătă la vârsta de 81 de ani de un cancer la creier împotriva căruia a luptat circa un an, a anunţat biroul său, preluat de agenţiile internaţionale de presă.

"Senatorul John Sidney McCain III a murit la orele 16.48, la 25 august 2018. Lângă senator se aflau în momentul decesului soţia sa, Cindy, şi familia lor", a informat biroul senatorului într-un comunicat.

Vineri, familia lui McCain anunța că senatorul a decis să înceteze tratamentul împotriva cancerului cerebral care i-a fost descoperit de medici acum un an.

Senatorul republican, în vârstă de 81 de ani, fost candidat la Casa Albă în 2008, era sub tratament din iulie 2017, după ce a fost diagnosticat cu glioblastom, o formă agresivă de cancer cerebral, cu o rată foarte mică de supravieţuire.

"De un an, John a depăşit aşteptările de supravieţuire", a scris familia sa într-un comunicat. "Dar avansarea bolii şi îmbătrânirea inexorabilă şi-au spus cuvântul. Cu tăria sa obişnuită, a decis să pună capăt tratamentului său medical", a adăugat familia senatorului.

John McCain s-a retras din viața politică în decembrie 2017. A fost senator de șase ori și desemnat candidat republican la președinția SUA în 2008, când a pierdut cursa pentru Casa Albă în fața democratului Barack Obama.

John McCain a fost unul dintre cei mai duri critici ai președintelui rus, Vladimir Putin, dar și ai actualului președinte american, Donald Trump. El a criticat în repetate rânduri modificările legilor justiției din România, operate de guvernul PSD.

John Mc Cain a luptat, începând din 1965, ca pilot al US Navy în războiul din Vietnam. Când avionul său a fost doborât, în 1967, a petrecut mai mult de cinci ani ca prizonier de război. 

Președintele Donald Trump și-a exprimat, într-un mesaj pe Twitter, condoleanțele și respectul pentru senator și familia sa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră