Şeful Pentagonului este convins că Huawei reprezintă o ameninţare pentru NATO

15 Feb 2020
Şeful Pentagonului este convins că Huawei reprezintă o ameninţare pentru NATO

Secretarul american al Apărării, Mark Esper, le-a atras atenţia sâmbătă ţărilor europene că, prin autorizarea gigantului chinez de echipamente de telecomunicaţii Huawei să construiască reţele 5G, riscă să "ameninţe" NATO, relatează AFP.

"Dacă nu înţelegem ameninţarea şi nu reacţionăm, acest lucru ar putea în cele din urmă să ameninţe cea mai de succes alianţă militară din istorie, NATO", a afirmat şeful Pentagonului la Conferinţa de Securitate de la Munchen.

La rândul său, secretarul american de stat Mike Pompeo a denunţat 'Calul Troian' reprezentat, în opinia sa, de producătorul chinez de echipamente de telecomunicaţii, a cărui implicare în reţelele 5G occidentale ar conduce la transferarea de date ale tuturor utilizatorilor către 'Partidul Comunist Chinez şi serviciile secrete chineze'.

Cel mai mare producător din domeniu din lume, Huawei a fost contestată, pe fondul războiului comercial dintre SUA şi China, de administraţia Trump, care a invocat riscul de spionaj în favoarea guvernului chinez.

Statele Unite au făcut apel la numeroase ţări să nu folosească infrastructura Huawei pentru dezvoltarea noii reţele telefonice 5G.

În mai 2019, Washingtonul a inclus grupul chinez pe o listă neagră, obligând de facto companiile americane şi rezidenţii din SUA să găsească alţi furnizori pentru echipamentele lor de telecomunicaţii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră