Scandalul otrăvirii spionului rus: Trump a ordonat expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi

26 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Scandalul otrăvirii spionului rus: Trump a ordonat expulzarea a 60 de diplomaţi ruşi

Statele Unite vor expulza 60 de diplomați ruși ca reacţie la otrăvirea spionajului rus Serghei Skripal în Marea Britanie. Măsurile au fost anunțate luni dimineață și vin în sprijinul Marii Britanii care acuză regimul lui Vladimir Putin că se află în spatele atacului cu gaz neurotoxic comis asupra fostului spion şi a fiicei sale, relatează businessinsider.com.au.

Administrația Trump îi va elimina pe diplomaţii rușii din posturile ocupate la ambasada SUA, misiunea Organizației Națiunilor Unite și consulatul din Seattle, după cum relatează The Wall Street Journal.

Moscova a negat implicarea în atacul împotriva lui Skripal, dar dovezile prezentate în privat de Marea Britanie națiunilor aliate au condus la o condamnare pe scară largă și speranța că vor urma astfel de măsuri.

Anunţul SUA vine după decizia Marii Britanii de a expulza 23 de diplomați de la ambasada Rusiei în Marea Britanie, imediat după atacul din 4 martie. Rusia a reacţionat, cerând plecarea unui număr egal de diplomați britanici care lucrează la Moscova.

"Statele Unite au luat această decizie împreună cu aliații și partenerii noștri NATO din întreaga lume ca răspuns la utilizarea de către Rusia a unei arme chimice de producţie militară pe teritoriul Regatului Unit, ultima mişcare din seria activităților sale destabilizatoare în întreaga lume .

"Acțiunile de astăzi fac din Statele Unite mai sigure prin reducerea capacității Rusiei de a spiona americanii și de a efectua operațiuni ascunse care amenință securitatea națională a Americii", se afirmă într-o declarație a Casei Albe.

În acelaşi timp cu Casa Albă, ministerul de Externe al Germaniei a anunțat că a expulzat patru diplomați, la fel şi Franța și Polonia . De asemenea, Uniunea Europeană și-a retras temporar propriul ambasador la Moscova, o măsură anunțată săptămâna trecută.

Un total de paisprezece state membre ale UE au anunțat luni că intenționează să expulzeze diplomații ruși din țările lor, a declarat președintele Consiliului Europei, Donald Tusk. Conform The Guardian, printre acestea se numără Irlanda, Olanda, Estonia, Letonia, Lituania, Bulgaria, Republica Ceha şi Danemarca.

Alte stiri din Externe

Ultima oră