Sankt-Petersburg în doliu, a doua zi după atentatul din metrou

04 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Sankt-Petersburg în doliu, a doua zi după atentatul din metrou

UPDATE

Un cetățean rus, de origine kârgâză, este suspectat că a provocat deflagrația violentă produsă luni la ora locală 14:40 (11:40 GMT) într-un tren care circula între două stații ale unei linii de metrou frecventate din Sankt-Petersburg, a anunțat marți un oficial kârgâz din domeniul securității, scrie agerpres.ro.

'Autorul-kamikaze din metroul din Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei) este un cetățean kârgâz, Akbarjon Djalilov, născut în 1995. Probabil că el a obținut cetățenia rusă'', a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al serviciilor de securitate kârgâze, Rakhat Saulaimanov.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, Comitetul de Securitate Națională din Kazahstan conlucrează cu serviciile de securitate ruse în ancheta privind atentatul de la Sankt-Petersburg. Autoritățile kazahe au precizat că autorul atacului nu provenea din Kazahstan.

UPDATE

Ministerul Afacerilor Externe condamnă cu "fermitate" atacul care a avut loc luni în metroul din Sankt Petersburg, soldat cu numeroși morți și răniți, se arată într-un comunicat al MAE

---------------------------------------------------------------------------

Oraşul Sankt-Petersburg este în doliu și drapelele sunt coborâte în bernă marți, a doua zi după atentatul comis la metrou și un al doilea dejucat într-o stație din centrul istoric și turistic al celui de-al doilea oraș ca mărime al Rusiei. 

Potrivit agenției ruse de presă Interfax, explozia care a omorât 11 persoane și a rănit alte câteva zeci a fost detonată de un atentator sinucigaș de 23 de ani, originar din una dintre fostele republici central-asiatice ale URSS.

Comisia de Investigații din Rusia anchetează cazul plecând de la ipoteza unui act terorist. Președintele Vladimir Putin a depus în cursul serii un buchet de flori roșii în fața stației unde este imobilizată garnitura vizată de atentat. El condusese anterior o reuniune cu reprezentanți ai Serviciului Federal de Securitate (FSB), ai serviciilor de intervenții în cazuri de urgență și ai Ministerului de Interne. 

O altă bombă artizanală, de câteva ori mai puternică decât cea care a explodat, a fost găsită și dezamorsată într-o altă stație de metrou din oraş.

Acest atentat, care nu a fost revendicat, intervine în timp ce gruparea jihadistă Statul Islamic a lansat un apel ca Rusia să fie lovită după intervenția sa în sprijinul forțelor președintelui Bashar al-Assad în Siria, la sfârșitul lunii septembrie 2015.

Rusia nu a mai fost lovită atât de dur de la explozia, în plin zbor, în 31 octombrie 2015, a unui avion care făcea legătura între Egipt și Rusia, cu 224 de persoane la bord, atentat revendicat de Statul Islamic.

De atunci, mai multe atacuri au afectat republicile instabile rusești din Caucaz și serviciile de securitate ruse au anunțat în mai multe rânduri că au anihilat celule jihadiste care se pregăteau să lovească Moscova și Sankt-Petersburg.

Președintele american, Donald Trump, l-a asigurat pe omologul său rus, Vladimir Putin, de "susținerea totală" a Washingtonului în răspunsul pe care îl va da Moscova atentatului de la metroul din Sankt Petersburg, a anunțat luni seara Casa Albă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră