Proteste masive în Cehia. Ce i-a scos pe oameni în stradă

11 Mai 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Proteste masive în Cehia. Ce i-a scos pe oameni în stradă

Circa 20.000 de persoane au protestat în capitala Cehiei şi în alte oraşe mari, miercuri, împotriva preşedintelui Milos Zeman şi a ministrului de Finanţe Andrej Babis (ANO) într-una dintre pieţele centrale ale capitalei, Wenceslas.

Protestatarii au cerut demisia lui Babis, dar şi a preşedintelui ţării, pe care îl acuză că nu îşi îndeplineşte îndatoririle constituţionale, în contextul unei accentuate crize politice interne. Mitingul a durat două ore şi jumătate, iar organizatorii au precizat că dacă nu le sunt respectate solicitările vor mai urma şi alte acţiuni similare, scrie praguemonitor.com.

Săptămâna trecută, premierul ceh a propus demiterea ministrului de Finanţe, care este suspectat de fraudă fiscală. Demnitarul ar fi cumpărat obligaţiuni de la compania sa de produse chimice şi alimentare.

Șeful Guvernului de la Praga susţine că există suspiciuni întemeiate potrivit cărora ministrul de Finante, al doilea cel mai bogat om de afaceri din Cehia, a evitat să plătească taxe şi nu a explicat situaţia în mod corespunzător.

Iniţial, premierul ceh îşi anunţase demisia, dar s-a răzgândit după ce șeful statului a vrut să accepte doar demisia premierului, nu şi a întregului Guvern, o situaţie care i-ar fi permis ministrului de Finanțe să rămână în funcție.

Preşedintele ceh refuză însă să-l înlăture pe ministrul de Finanțe din Guvern şi a invitat ieri la discuţii liderii coaliţiei aflată la guvernare.

Între timp, Camera Inferioară a Parlamentului ceh a aprobat o rezoluţie care susţine că ministrul de Finanţe a "minţit în mod repetat publicul şi "a folosit mijloacele de informare în masă", pentru a-şi discredita adversarii politici.

Participanţii la protest au fost oameni de toate vârstele. "Sunt aici în special din cauza lui Zeman. Nu îmi convine lipsa lui de respect faţă de Constituţie. Ce mă deranjează la Babis este faptul că îşi promovează afacerile cu ajutorul politicii", a declarat unul dintre protestatari pentru agenţia de presă CTK.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră