Peste 120 de români candidează la alegerile locale din Italia

02 Oct 2021 | scris de A.V.
Peste 120 de români candidează la alegerile locale din Italia

În 3 și 4 octombrie 2021 au loc alegeri administrative parțiale în Italia, iar peste 1300 de municipalități își vor alege primarii și consiliile locale. Românii, care alcătuiesc cea mai numeroasă comunitate de străini din Peninsulă, au dreptul să voteze și să fie aleși în consilieri în orașele de reședință, iar la alegerile de acum s-au înscris peste 120 de români să candideze, scrie Rotalianul, revista românilor din Italia.

Peste 120 de români din Peninsulă au decis să candideze pentru un fotoliu de consilier din orașele unde locuiesc. Potrivit unui comunicat al Autorității Electorale Permanente din România, care a emis adeverințe necesare depunerii dosarului de candidatură, marea majoritate din potențialii candidați români, mai precis 70, sunt femei. Dar numărul candidaților de origine română, ca de fiecare dată este mai mare: cei care au dobândit dublă cetățenie nu mai au nevoie de adeverință din țară, deci candidează exact în aceleași condiții ca cetățenii italieni.

Cei mai mulți români care și-au depus candidatura mizează și pe voturile italienilor, mai ales că foarte puțini români vor putea vota, neavând cartea de alegător. La Roma, din cei peste 82.000 de rezidenți, la începutul anului 2021, doar 4321 erau înscriși pe listele electorale pentru a vota la administrative, mai notează Rotalianul.com.

Printre candidații care au avut mai mare vizibilitate pe rețelele de socializare și în presa românească îi putem cita pe: Cristina Antal, Anca Arnăutu, ambele pe lista „Forza Italia”, pe Adrian Niță (Demos), Carmen Orbulescu (Lista Civica Calenda), Valerica Țarcă (Partito Democratico).

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră