O nouă bătălie pe frontul coronavirusului: custodia legală a copiilor

08 Apr 2020 | scris de A.A.
O nouă bătălie pe frontul coronavirusului: custodia legală a copiilor

Cadrele mediale și toate categoriile de persoane aflate în lupta COVID-19 se confruntă cu o nouă problemă conform noilor date din SUA.

Semnalul de alarmă este tras de un doctor din New Jersey care, după o izolare de 14 zile, a fost nevoită să se întoarcă la cabinet și să continue consultațiile în condițiile în care marea majoritate a spitalelor nu mai primea pacienți în afară de ce testați pozitiv. 

Dr. Bertha Mayorquin și-a anunțat fostul șot că se întoarce la muncă și că planurile inițiale de a sărbători ziua de naștere a fiicei au fost date peste cap.  Atunci când s-a deplasat la locuința acestuia pentru a-și lua fetele acasă, i-a fost înaintat un ordin judecătoresc prin care era informată că pierduse, temporar, custodia comună a fetelor.

Doctorița își pune o serie de întrebări perfect legitime: ”În spitale și nu numai lucrează foarte multe cadre medicale, se luptă cu această pandemie, dar în același timp sunt și părinți. Oare noi toți vom fi pedepsiți că alegem să-I îngrijim pe cei care au nevoie de noi și astfel ne vom pierde copiii?”.

Problema este din ce în ce mai răspândită în SUA, părinților le este refuzat accesul a copii, foștii parteneri profitând de ocazie și demarând procese pentru a obține custodia motivând că astfel îi protejează de pericolul iminent.

Cadrele medicale aflate în prima linie își asumă un risc enorm de contaminare cu noul coronavirus și astfel reprezintă un pericol iminet față de orice persoană care continua să trăiască în jurul lor.

Aceste argumente sunt din ce în ce mai regăsite în cererile de la tribunal, confirm avocați, notari, judecători. De asemenea isteria continuă și se încearcă impunerea unor restricții drastice de distanțare în jurul copiilor, chiar și legat de posibilitatea de a se juca în curtea casei.

Tribunalele din diferitele state au luat măsuri contradictorii și nu pot găsi o soluție de compromise. Unii judecători au emis ordine ca un părinte să dețină custodie deplină până va trece pandemia, dacă fost partener poate fi afectat în mod direct din cauza locului de muncă, alții au emis ordine mult mai blânde și sugerând că toți acești lucrători nu trebuie să se simtă pedepsiți în plus și că problemele lor sunt mult prea mari pentru a duce grija custodiei, aceștia ar trebui chiar să fie susținuți moral de copii prin intermediul apelurilor video.

De asemenea și pompierii se lovesc de aceeași problem și riscă să-și piardă dreptul de a intra în contact cu copii lor.

Absolut toți părinții se luptă să-și mențină copiii sănătoși, să-I protejeze non-stop împotriva oricărui risc. Pentru ei este suficient că sunt nevoiți să-și continue activitatea în plină pandemie. Mulți au plecat de acasă, de lângă copii, părinți, familie pe o perioadă nedeterminată. Știu exact că reprezintă un pericol. Fac tot ceea ce pot pentru a-I ajuta pe semenii lor. Nu merită să se simtă pedepsiți!, conform New York Times.

Alte stiri din Externe

Ultima oră