„Acest război va dura” și „trebuie să ne pregătim pentru el" spune Emmanuel Macron

26 Feb 2022
„Acest război va dura” și „trebuie să ne pregătim pentru el" spune Emmanuel Macron

Războiul din Ucraina „va dura” și „trebuie să ne pregătim pentru el”, a avertizat sâmbătă președintele francez Emmanuel Macron, care a convocat un consiliu de apărare pentru ora 17.00, scrie radiodifuziunea belgiană RTBF.

"Războiul s-a întors în Europa. Acest război a fost ales unilateral de președintele (rus) Vladimir Putin", le-a spus președintele francez oficialilor din agricultură în timp ce inaugura Salonul Internațional al Agriculturii de la Paris.

 

Acest război va dura” și „trebuie să ne pregătim pentru el”, a avertizat serios Emmanuel Macron, avertizând asupra consecințelor lui pentru economie.

Presedintele Macron, vizibil obosit, a întrerupt vizita la Salon și s-a întors imediat la palatul prezidențial unde a anunțat convocarea la ora 17 a unui consiliu de apărare „cu privire la situația din Ucraina”.

Emmanuel Macron a avut trei conversații telefonice de vineri cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, potrivit palatului prezidențial. Zelensky a declarat sâmbătă că partenerii săi occidentali vor livra noi arme Ucrainei și le-a cerut ucrainenilor să apere Kievul de trupele ruse.

La Salonul Agricol, care ține a 58-a ediție până pe 6 martie, Macron a avertizat și despre consecințele conflictului asupra economiei, în special pentru lumea agricolă franceză.

„Nu va fi fără consecințe asupra creșterii costurilor cu energie, nu va fi fără consecințe asupra hrănirii animalelor, asupra costului acestui lucru, poate chiar asupra capacității de aprovizionare”, a avertizat el, indicând că guvernul francez pregătește „un plan de reziliență” pentru a face față crizei.

„Cu siguranță vor exista consecințe în exporturile noastre pentru sectoarele majore”, precum cele ale vinului, cerealelor și hranei pentru animale, a estimat președintele francez.

Profesioniștii din alimentație se temeau de măsurile de represalii ale Rusiei ca reacție la sancțiunile occidentale, care perturbă comertul. 

Lactalis (grup francez prezent în special în industria lactatelor), care are un stand la salon, are trei locații de producție în Ucraina; scrie revista Capital.

Sursa: RTBFCapital

Alte stiri din Externe

Ultima oră