Israelul a bombardat un depozit de arme în Irak, dezvăluie New York Times

23 Aug 2019 | scris de Ioana Ilie
Israelul a bombardat un depozit de arme în Irak, dezvăluie New York Times

Israelul a întreprins cel puţin un atac asupra unui depozit de arme în Irak, a informat joi cotidianul american The New York Times (NYT).

Un înalt responsabil al serviciilor de informaţii din Orientul Mijlociu a declarat că Israelul a bombardat o bază situată la nord de Bagdad în iulie, în timp ce doi responsabili americani au afirmat că statului israelian a efectuat mai multe lovituri aeriene în Irak în ultimele zile, potrivit NYT.

În iulie, explozii au lovit patru baze ale Hashd al-Shaabi, o alianţă constituită doar din grupări armate favorabile Iranului şi care se opun prezenţei americane în Irak.

Israelul a bombardat în mai multe reprize ţinte iraniene din Siria, însă o extindere a acestei campanii spre Irak - unde statul israelian a atacat reactorul nuclear din Osirak în 1981 - ar risca să submineze relaţiile dintre Bagdad şi Washington.

Miercuri, şeful-adjunct al Hashd al-Shaabi, Abou Mahdi al-Mouhandess, care figurează pe lista neagră a SUA din cauza antiamericanismului său violent, a acuzat forţele SUA că sunt "singura entitate responsabilă" de atacurile întreprinse, potrivit lui, "de agenţi sau cadre de operaţiuni speciale cu avioane moderne". Pentagonul a negat orice implicare.

Liderul Hashd al-Shaabi, Faleh al-Fayyadh, a revenit joi asupra acuzaţiilor adjunctului său, precizând că anchetele sunt în curs. El afirmă că "investigaţiile preliminare" au arătat că aceste explozii "au fost planificate de o parte străină", însă ancheta va continua "pentru a determina cu exactitate părţile responsabile, pentru a lua măsurile adecvate". 

UPDATE

Întrebat în legătură cu aceste atacuri, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că ”Israelul operează în mai multe zone împotriva unui stat care vrea să îl anihileze”, scrie cotidianul israelian de limbă engleză Jerusalem Post.

Israelul nu a confirmat oficial operațiunea din Irak, dar răspunsul lui Netanyahu, care nu neagă atacul, a venit într-un interviu acordat postului israelian de televiziune de limbă rusă Channel 9.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră