Fostul premier israelian Ehud Barak îl compară pe Netanyahu, actualul premier, cu Nicolae Ceauşescu

17 Sep 2018
Fostul premier israelian Ehud Barak îl compară pe Netanyahu, actualul premier, cu Nicolae Ceauşescu Galerie foto (3)

Fostul premier israelian Ehud Barak, un critic vocal al actualului şef al guvernului israelian Benjamin Netanyahu, l-a acuzat pe acesta din urmă că a adoptat o legislaţie coruptă menită să-i asigure supravieţuirea politică, comparându-l cu fostul dictator Nicolae Ceauşescu, care a fost înlăturat de la conducerea României în urma revoluţiei din 1989 şi apoi executat rapid, relatează luni publicaţiile israelnationalnews.com, Times of Israel şi Jerusalem Post.

Ehud Barak l-a acuzat pe succesorul său că se aseamănă cu Ceauşescu şi a sugerat că va avea aceeaşi soartă, provocând duminică acuzaţii de instigare la violenţă.

"Prăbuşirea morală a lui Netanyahu a generat legi ale căror unic scop este de a-l ajuta pe premier să scape de acuzaţiile de corupţie, fraudă şi abuz de încredere de care este suspectat", a spus Ehud Barak într-un discurs rostit la Tel Aviv.

"Este o expresie a degradării morale care nu funcţionează pentru binele cetăţenilor, ci pentru supunerea faţă de un lider aparent corupt. Povestea lui ne aminteşte de Elena şi Nicolae Ceauşescu, mai degrabă decât de o societate model", a mai spus el.

"Naţiunea şi cetăţenii care l-au adus pe Netanyahu la putere sunt cei care îl vor îndepărta de la putere pe cel care umileşte naţiunea şi cetăţenii săi. Puterea este în mâinile cetăţenilor şi ei sunt cei care vor pune capăt acestei ruşini", a adăugat Ehud Barak.

Ca reacţie, partidul de guvernământ Likud a afirmat că declaraţiile fostului premier sunt o "incitare la crimă" împotriva lui Netanyahu. "Pur şi simplu delirează", a mai spus partidul premierului Netanyahu.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu este în prezent suspectat în trei cazuri de corupţie, deşi nu a fost acuzat oficial. O serie de legi adoptate recent sunt considerate a fi încercări de a-l proteja de investigaţii, precum legislaţia care va împiedica poliţia să publice recomandări pentru incriminarea suspecţilor, notează Times of Israel. 

DOUĂ IMAGINI DIN BIROUL DIN TEL AVIV AL LUI EHUD BARAK. CREDIT FOTO: Marina Constantinoiu

 

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră