Irakul suspendă licența agenției de presă Reuters pentru trei luni

14 Apr 2020 | scris de A.A.
Irakul suspendă licența agenției de presă Reuters pentru trei luni

Autoritățile din Irak au decis suspendarea licenței agenției de presă Reuters pentru o perioadă de 3 luni în urma publicării unor materiale prin care transmiteau informații legate de numărul de cazuri confirmate cu coronavirus, număr mult mai mare decât cel transmis oficial.

Autoritățile au retras licența pentru 3 luni și au amendat cu 25 milioande de dinari, aproximativ 21.000 dolari agenția, sub acuzația că a încălcat regulile fundamentale de transmitere a informațiilor în special ținând cont de evoluția pandemiei și de circumstanțele atenuante pe care orice informații false ar avea asupra sănătății cetățenilor.

Reuters și-a exprimat regretul față de decizia autorităților, dar își susține în continuare cele declarate în material, informațiile au fost atent verificate, s-au bazat strict pe mărturii ale unor cadre medicale și a unor oameni din sfera politicului, și reprezintă pe deplin poziția adoptată de reprezentanți ai sistemului medical din Irak.

Reprezentanții agenției au declarat că depun eforturi pentru a găsi soluții să aibă în continuare acces la informație și să continue relatările din țară.

În articolul publicat pe 2 aprilie, Reuters a citat 3 doctori care erau implicați în sistemul de testare a coronavirusului, un oficial din cadrul Ministerului Sănătății și un important politician, toți declarând că sunt mii de cazuri confirmate, mult peste cifrele oficiale care au prezentat doar 772 de cazuri.

În acea zi, purtătorul de cuvânt a transmis un comunicat al Ministerului Sănătății prin care se negau vehement aceste estimări împreună cu acuzația de falsă informare a publicului larg.

Agenției i s-a solicitat și formularea unor scuze oficiale, precizează Reuters.

Alte stiri din Externe

Ultima oră