Libertatea presei: America plasată în urma Africii, iar România pe locul 49 din 180

20 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Libertatea presei: America plasată în urma Africii, iar România pe locul 49 din 180

Potrivit Reporteri fără frontiere, în 2015, libertatea presei s-a degradat în toate zonele lumii. În principal, este cazul continentului american, care pentru prima dată se plasează după Africa în clasamentul anual al Reporters sans frontieres (RSF), publicat miercuri, 20 aprilie.

Acest clasament vizează 180 de ţări, având în vedere o serie de criterii: pluralismul, independenţa media, autocenzura, cadrul legal, transparenţa, infrastructura etc. Indicatorii clasamentului dovedesc degradarea media. Numeroase autorităţi publice încearcă să reia controlul în ţările lor, deoarece se tem de prea marea deschidere a dezbaterii publice, a comentat Christophe Deloire, secretar general al RSF. Azi, este din ce în ce mai uşor pentru toate puterile să se adreseze în mod direct publicului, datorită noilor tehnologii şi, deci, există o stare de violenţă mai mare contra tuturor celor care reprezintă informaţia independentă, mai precizează Christophe Deloire.   

Continentul american a căzut în clasament în special din cauza asasinatelor jurnaliştilor în America Centrală. "În America de Nord, Statele Unite a ajuns pe locul 41, iar Canada (care a pierdut 10 poziţii) este pe locul al 18-lea. 

Franţa se clasează pe locul al 45-lea.

Europa continuă să se poziţioneze în zona unde media este cea mai liberă.

Dar RSF constată o slăbire a modelului european de libertate a presei. RSF denunţă deturnarea contra-spionajului şi a luptei contra terorismului, adoptarea de legi ce permit supravegherea la scară mare, creşterea conflictului de interese, dominaţia din ce în ce mai puternică a autorităţilor asupra media publică şi, uneori, privată.

În acest clasament, pe primele zece locuri se plasează Finlanda, Olanda, Norvegia, Danemarca, Noua Zeelandă, Costa Rica, Elveţia, Suedia, Iralanda şi Jamaica. România ocupă locul 49, în ansamblul celor 180 de ţări, iar Coreea de Nord, ultimul loc.  

 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră