Germania îl judecă pe ”contabilul de la Auschwitz”, Oskar Gröning. 60 de persoane s-au constituit parte civilă

21 Apr 2015
Germania îl judecă pe ”contabilul de la Auschwitz”, Oskar Gröning. 60 de persoane s-au constituit parte civilă
La 70 de ani de la încheierea războiului mondial, în Germania începe, la Luneburg (Saxonia Inferioară), unul dintre ultimele procese intentate unui fost nazist.

Oskar Gröning are 93 de ani și este acuzat că a fost complice pentru cel puțin 300.000 de crime comise în lagărul de la Auschwitz în 1944. ”Nu există pentru mine niciun dubiu că am o responsabilitate morală”, a declarat fostul membru al SS, marți, în deschiderea procesului. ”Cer iertare”, a adăugat acesta. ”În ceea ce privește reponsabilitatea penală, dumneavoastră rămâne să decideți”, le-a spus el judecătorilor.

Născut în 1921, acest fost angajat al unei case de economii a aderat la vârsta de 18 ani la partidul nazist, NSDAP. Iar după numai un an s-a angajat în Waffen SS. Date fiind competențele sale în materie de contabilitate, naziștii l-au trimis în 1942 la lagărul de la Auschwitz-Birkenau. A rămas acolo doi ani. Misiunea sa era aceea de a pune mâna pe efectele personale ale deținuților, la sosirea acestora în lagăr, apoi recuperarea banilor, numărarea lor și trimiterea lor la Berlin. Revista germană Der Spiegel, care a reușit să îi ia un interviu în 2005, l-a supranumit ”contabilul de la Auschwitz”, scrie Le Monde.

Procurorul din Hanovra a limitat plângerea la perioada cuprinsă între 16 mai și 11 iulie 1944, două luni în cursul cărora au sosit în lagăr 137 de convoaie provenind din Ungaria. Dintre cele 425.000 de persoane care au fost aduse, cel puțin 300.000 au fost imediat gazate.

Parte civilă
Subofițerul Oskar Gröning nu putea ignora ce s-a întâmplat, potrivit spuselor procurorului, care îl acuză că ”a furnizat avantaje economice regimului nazist și l-a susținut pentru comiterea de crime sistematice”. Peste 60 de persoane s-au constituit parte civilă. Descendenți ai victimelor sau persoane care, copii fiind, au fost deportate cu părinții lor, dar nu au fost gazate.

Oskar Gröning nu neagă nimic. În 2004, bătrânelul care locuiește în Luneburg a acordat chiar interviuri pentru a dezminți tezele negaționiste. ”Este de datoria mea, la vîrsta mea, să spun lucrurile pe care le-am trăit. Să mă opun celor care le neagă. Am văzut cuptoare crematorii, am văzut gropi în care erau arse cadavre. Vreau să știți că au existat atrocități. Eu am fost acolo”, mărturisește acesta. (M.C)

Alte stiri din Externe

Ultima oră