Fotografia care face cât o mie de cuvinte. Trump se dezlănţuie împotriva aliaţilor

11 Iun 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Fotografia care face cât o mie de cuvinte. Trump se dezlănţuie împotriva aliaţilor Galerie foto (2)

Summitul G7, reuniunea la vârf a statelor dezvoltate, găzduită de Canada, la Quebec, a fost un fiasco. După ce premierul canadian Justin Trudeau a anunțat că țara sa va răspunde cu aceeași monedă tarifelor impuse de Casa Albă, Trump a retras SUA din declarația comună a G7, imaginea de la summit, care ilustrează discuţiile aprinse şi ruptura dintre Statele Unite şi statele occidentale din cadrul G7, făcând înconjurul lumii.

Imaginea, surprinsă de un fotoreporter al agenţiei Associated Press, a fost dată publicităţii de biroul cancelarei federale germane Angela Merkel şi este, de fapt, un sumar elocvent al atitudinii adoptate de Donad Trump la summit.

Într-o serie de mesaje pe reţeaua Twitter, preşedintele american Donald Trump a acuzat luni partenerii occidentali ai Statelor Unite de practici comerciale incorecte, potrivit Reuters.

În urma eşecului summitului G7 din Canada, Trump a tras concluzia: "Comerţul corect trebuie numit acum comerţ prostesc, dacă nu este reciproc".

Într-un alt text scurt, el a susţinut că "Nu e corect faţă de poporul american! Deficit comercial de 800 de miliarde de dolari". "De ce ar trebui ca eu, ca preşedinte al Statelor Unite, să permit ţărilor să realizeze excedente comerciale masive, aşa cum au făcut timp de decenii, în timp ce fermierii, muncitorii şi contribuabilii noştri trebuie să plătească un preţ atât de mare şi de inechitabil?", a întrebat liderul de la Casa Albă.

Preşedintele american şi-a reluat şi atacurile la adresa premierului canadian Justin Trudeau, gazda reuniunii la vârf a statelor dezvoltate, care s-a încheiat vineri. "Justin se preface jignit când i se atrage atenţia!". Cu o zi înainte, Trump îl caracterizase pe prim-ministrul Canadei ca "foarte necinstit şi slab".

În schimb, biroul de presă al președintelui francez Emmanuel Macron a criticat "incoerența" lui Trump: "Cooperarea internațională nu poate depinde de accese de furie și cuvinte mărunte. Haide să fim serioși și vrednici de oamenii noștri!".

La rândul lor, conducătorii guvernelor din G7, printre care Trudeau şi cancelarul german Angela Merkel, au criticat decizia SUA de a-şi retrage sprijinul pentru o declaraţie comună a ţărilor din grup, convenită înainte ca Trump să plece spre Singapore, unde se va întâlni marţi cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care a fost invitat la summitul G7, s-a pronunţat şi el împotriva poziţiei americane: "Cel mai mult mă îngrijorează să văd că ordinea mondială, bazată pe reguli comune, este sfidată nu de suspecţii obişnuiţi, ci, în mod surprinzător, de principalul său arhitect şi garant: SUA"

Donald Trump se află în Singapore, unde se va întâlni mâine cu liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Alte stiri din Externe

Ultima oră