El Salvador – o lecție pentru o lume întreagă

23 Mar 2020 | scris de A.A.
El Salvador – o lecție pentru o lume întreagă

El Salvador este cea mai mică țară și cea mai dens populata din America Centrală. Capitala și cel mai mare oraș este San Salvador. El Salvador se învecinează la sud și sud-vest cu Oceanul Pacific, la nord cu Guatemala, la est cu Honduras, iar la sud-est cu Golful Fonseca. Din 2009, populația statului El Salvador a ajuns la 5.744.113 locuitori, majoritatea fiind mestizos. Până în anul 2001 moneda oficială a fost colónul, dupǎ acest an fiind adoptat dolarul american.

Președintele acestei țări atât de mici este Nayib Armando Burkele Ortez, născut pe 24 iulie 1981 și a preluat președenția țării pe 1 iulie 2019.

 În aceste vremuri atât de tulburi, cu schimbări majore de la o zi la alta, cu amenințarea pandemiei și incertitudinea reîntoarcerii la o viață normală, președintele a decis o serie de măsuri îndrăznețe pentru economia țării, dar vitale pentru populația atât de greu încercată:

  • suspendarea plății utilităților (apă, energie electrică, cablu TV, internet, telefonie fixă și mobilă) pe o perioadă de trei luni

 

  • suspendarea plății chiriilor, creditele imobiliare, ipotecile, rate de leasing auto și moto, ratelor bancare la credite, cărți de credit sau orice altă formă de împrumut pe o perioadă de 3 luni cu o mențiune extrem de importantă: după expirarea termenului, ratele neachitate vor fi împărțite în mod egal pe perioada de creditare rămasă, astfel efortul suplimentar va fi minim. Această dispersare a ratelor neachitate nu poate fi realizată pe o perioadă mai mică de doi ani

 

  • fiecare gospodărie a El Salvador va primi un ajutor din partea statului în cuantum de 300 dolari pentru a depăși această perioadă. Amendamentul la această hotărâre este ca reprezentanții gospodăriei să nu aibă un loc de muncă de unde ar putea obține venituri. Așa cum transmite președintele, această sumă este puțin mai mică decât salariul minim pe economie, dar, în perioada următoare nu se vor putea cheltui bani pentru călătorii, îmbrăcăminte, transport public (aceste posibilități fiind suspendate în perioada pandemiei) singura cheltuială va fi pentru alimentele de bază și medicamente. Aceste măsuri au fost luate pentru a sprijini categoriile de persoane care își desfășurau activitatea în cele mai lovite ramuri în perioada aceasta: artiști, vânzătorii din piețe, personalul din restaurante și cafenele și absolut toți oamenii care au rămas fără un loc de muncă în urma concedierilor masive.

Mai jos redăm înregistrarea mesajului Președintelui El Salvador către toți locuitorii

https://www.youtube.com/watch?v=yuIVAAc-PCk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR2-U9EDmknIf6pknVt_qrZwpY1Nv1G_dBGfeJ0FR9nP0kYU0UdXab17M9Y

Poate ar fi un exemplu bun de urmat de cât mai multe state în perioada pandemiei pentru a reda o speranță unui număr din ce în ce mai mare de oameni disperați și deznădăjduiți!

Alte stiri din Externe

Ultima oră