Coreea de Nord a detonat încă un focos nuclear

09 Sep 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Coreea de Nord a detonat încă un focos nuclear

Coreea de Nord a mai efectuat un test nuclear anul acesta în februarie, fapt ce a determinat Consiliul de Securitate al ONU să impunp sancțiuni severe regimului de la Phenian. Cu toate acestea, sancțiunile ONU nu au putut preveni dezvoltarea arsenalului nuclear al Coreei de Nord.

Institutul Armelor Nucleare din Coreea de Nord a declarat într-un comunuicat trimis agenției KCNA, că focosul detonat a fost standardizat pentru a putea fi montat pe rachetele balistice din dotarea unităților de artilerie Hwasong.

"Standardizarea focosului nuclear va permite Republicii Pupulare Democrate Coreea să producă, dupa bunul plac, o varietate de focoase nucleare mai mici, mai usoare și diversificate pentru o mai mare putere de lovire", a declarat agenția de stiri nord coreeană KCNA, referindu-se la Coreea de Nord folosind denumirea formală a statului.

Așa cum era de așteptat, testul nuclear a creat un val de reacții negative din partea mai multor state, în special din partea statelor care se învecineaza cu Coreea de Nord.

Premierul japonez Sinzo Abe a susținut ca un astfel de test nu poate fi tolerat, iar forțele aeriene nipone au trimis deja avioane pentru a masura nivelul radiațiilor. De asemenea, Statele Unite, Coreea de Sud și chiar China au condamnat acțiunile regimului de la Phenian.

Alte stiri din Externe

Ultima oră